U trendu

Vraćaju se imena ulica Maršala Tolbuhina i generala Ždanova?

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da će na prvoj narednoj sednici Skupštine Grada Beograda, već tokom maja, biti prihvaćena inicijativa da sovjetski heroji, maršal Fjodor Tolbuhin i general Vladimir Ždanov, dobiju ulice dostojne njihovog dela i onoga što su učinili za oslobođenje srpske prestonioce.

Vesić je rekao da će Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica biti predloženo da dosadašnja ulica Goce Delčeva na Novom Beogradu dobije ime Bulevar maršala Tolbuhina, a Pohorska ulica da dobije ime Ulica generala Ždanova.

„Danas, kada Evropa slavi 71. godišnjicu pobede nad fašizmom i Dan Evrope, koja je stvorena na temeljima antifašizma, slobode i demokratije, Grad Beograd se pridružuje ovoj proslavi porukom da se seća heroja Drugog svetskog rata koji su dali odlučujući doprinos pobedi nad fašizmom u Srbiji“, istakao je gradski menadžer.

Takvu inicijativu je, pre nekoliko meseci, podneo ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, kao građanin Beograda. On je inicijativu podneo da bi se se ispravila nepravda naneta oslobodiocima Beograda, maršalu Tolbuhinu i generalu Ždanovu, kada su promenjeni nazivi ulica koje su decenijama nosile njihova imena, da bi potom, kada je bivšoj vlasti postalo jasno da je napravila grešku, bili dodatno poniženi tako što su po njima nazvane ulice na periferiji grada.

„Ministar Stefanović je u svom pismu podsetio na veličinu dela ovih sovjetskih heroja i obavezu našeg društva da njihovo delo pamti i da se dostojno oduži, kako njima, tako i Crvenoj armiji, koja je dala odlučujući doprinos oslobađanju Beograda od nacističkog okupatora“, rekao je Vesić.

On je dodao da je Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Grada Beograda prihvatila ove predloge.

Vesić je rekao da maršal Tolbuhin i general Ždanov zaslužuju dostojnije ulice od onih koje su im dodelile bivše vlasti – u Ripnju i na Lazarevačkom drumu na Čukarici – i istakao da su „predložene ulice na Novom Beogradu zaista pravi način da se odužimo ovim herojima“.

„Danas, kada Evropa slavi 71. godišnjicu pobede nad fašizmom i Dan Evrope, koja je stvorena na temeljima antifašizma, slobode i demokratije, Grad Beograd se pridružuje ovoj proslavi porukom da se seća heroja Drugog svetskog rata koji su dali odlučujući doprinos pobedi nad fašizmom u Srbiji“, rekao je Vesić.

On je dodao da je antifašistički pokret u bivšoj Jugoslaviji bio najsnažniji u čitavoj od nacista porobljenoj Evropi, čime smo dali veliki doprinos pobedi nad fašizmom.

Gradski menadžer je rekao da je odluka da se promeni ime ulici Goce Delčeva prirodna, s obzirom na to da Delčev, koji je bio osnivač, vođa i ideolog MRO (Makedonska revolucionarna organizacija) 1893. a potom i BMORO (Bugarska makedonsko-odrinska revolucionarna organizacija), nije zadužio ni Srbiju, a ni Beograd svojim delima.

„Politika organizacija kojima je rukovodio Delčev bila je izrazito antisrpska, tako da nema razloga da Delčev ima ulicu u Beogradu, bez obzira na to što mi poštujemo koliko on znači drugim narodima“, rekao je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.