U trendu

Vrhunski srpski lekari koji odlaze iz Srbije ispričali su šta je potrebno da bi OSTALI

Kredit, troje dece i 800 evra mesečna plata nisu mi dovoljni da preživim mesec dana. To je i najveći razlog moje želje da odem odavde. Kao neko ko svakodnevno spašava živote trebalo bi samo time da se bavim, a ne da razmišljam o egzistencijalnim problemima.

Ovo za „Blic“ kaže Milan (46), doktor koji će nažalost otići iz naše zemlje nakon dugog razmišljanja. Ovaj doktor, koji je želeo da ostane anoniman jedan je od naših istaknutih beogradskih hirurga, u srednjim godinama je, a poznat je i po obavljanju jedinstvenih intervencija u Srbiji. Njegovim odlaskom ostaćemo uskraćeni za vrhunskog hirurga koji operiše i decu i odrasle.

Naše komšije u Hrvatskoj na sve moguće načine pokušavaju da zadrže svoje lekare da ne odu u inostranstvo. Konkretan primer je i Opšta bolnice u Sisku, čiji direktor želi da reši stambeno pitanje lekarima koji dođu da rade kod njih. U ponudi je stan u neposrednoj blizini bolnice, koji će uz pomoć opštine biti adaptiran, i ponuđen potpuno besplatno budućem zaposlenom. Direktor je čak uputio javni poziv lekarima koji žele i da specijaliziraju, da će im na svaki način omogućiti da se bolje osećaju i pomoći u rešavanju njihovih životnih problema.

Mi smo pitali naše dobre lekare šta je to što bi ih zadržalo u Srbiji da ne odu u inostranstvo.

– Kod nas su svi lekari jednaki. Svi primamo istu platu i oni koji rade najteže intervencije i oni koji ne ulaze u operacione sale mesecima. To nigde na svetu ne postoji. Dok god se to ne promeni, oni koji dobro rade svoj posao osećaće se kao i ja, bezvredni. Zato i idem. Ali, plata od 5.000 evra, rešeno stambeno pitanje i stipendija za decu su uslovi zbog kojih bi ostao ovde – poručuje ovaj doktor.

Kaže da se na ovoj korak nije tek tako odlučio. Već dva puta je po tri meseca odlazio u inostarnstvo. I sada nakon što je shvatio da će automatski dobiti bolje uslove za rad, odlučio se na ovaj korak.

I njegov novosadski kolega, koji je već 15 godina u zdravstvu, takođe odlazi iz Srbije samo zbog novca.

– Iz lekarske sam kuće i znam kakav je status lekara ranije bio. Danas nije moguće sa lekarskom platom, koja je manja od hiljadu evra, preživeti mesec. Nisam u stanju da priuštim svojoj deci ono što sam ja imao u detinjstvu – kaže Ivan (43) iz Novog Sada.

On kaže da je danas imao ambulantu i da je pregledao više od 40 pacijenata, a da će narednih dana konstantno biti u operacionoj sali.

– Za platu od 3.000 evra ostao bih ovde. I naše kolege u Hrvatskoj imaju veće plate od nas, pa odlaze. Bilo bi lepo da se naša država ugleda na Rumuniju, koja je odlučila da od 2018. godine svim lekarima poveća platu za 300 odsto, kako bi zaustavili odliv kadra – tvrdi ovaj doktor.

Direktor Lekarske komore Srbije, dr Milan Dinić kaže da svake godine od 800 do 850 lekara zatraži sertifikat dobre prakse, koji je neophodan prilikom zapošljavanja i rada u inostranstvu.

– Lekari definitivno odlaze, ali ovaj sertifikat nije relevantan, jer pojedine zemlje u Evropskoj uniji ga ni ne traže. Međutim, pravo stanje u zdravstvu znaćemo uskoro, jer stručnjaci Instituta za javno zdravlje “Batut” radi mater kadrovski plan za deset godina u zdravstvu. Tako ćemo znati koliko nam je tačno kadra potrebno, koliko će njih otići u penziju i koji broj lekara će ih zameniti. Znaćemo i koje su nam specijalizacije potrebne, odnosno znaćemo koga ćemo sve školovati i za koje mesto. Ove podatke imaćemo početkom sledeće godine – najavljuje dr Dinić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)