Vrtić Zamak i dalje zatvoren, uprkos pritiscima

BEOGRAD – Privatni vrtić „Zamak“ u beogradskoj opštini Voždovac, koji je zatvoren početkom godine zbog snimka nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja dece, i dalje ne ispunjava neophodne uslove za nastavak rada, konstatovano je danas u kontrolnom inspekcijskom nadzoru te ustanove, izjavio je beogradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.
„Vrtić će ostati zatvoren sve dok ne ispuni sve zakonom zahtevano, u konkretnom slučaju utvrđivanje odgovornosti zaposlenih za povredu zabrane nasilja, potom angažovanje neadekvatnih i nestručnih zaposlenih za rad sa decom i tako će ostati uprkos pritiscima koji ovih dana dolaze od direktorke vrtića Maje Glušac“, naveo je Gak.
On je dodao da je zbog plasiranja neistinitih priča da je iznuđivao novac za otvaranje vrtića, što je izjava koju je Maja Glušac bez ijednog dokaza dala za portal nova.rs, protiv direktorke i tog medija je podneta tužba ako da će ona svoje navode morati da objasni na sudu.
Kako se navodi u saopštenju, Gak je istakao da ga ne čude napadi od takvih medija koji svaku priliku koriste da se obruše na institucije Grada Beograda i da bez ijednog dokaza, provere, dužne novinarske pažnje etiketiraju ljude koji savesno rade.

Uprkos tome nastavićemo da profesionano obavljamo svoje zadatke a u tome smo danas dobili podršku i roditelja dece koja su išla u taj vrtić i koji su se ogradili od laži direktorke i zahvalili na svemu učinjenom da se prevaziđe situacija u kojoj su se našli, rekao je Gak.
Gak je upozorio da takvi pritisci uoči kontrolnog nadzora Prosvetne inspekcije apsolutno neće imati utucaja na rad inspektora niti konačan zahtev da svi vrtići u Beogradu, pa i vrtić „Zamak“, moraju da ispunjavaju sve uslove potrebne za rad i bezbedan boravak dece u njima.
„Sva deca koja su išla u ‘Zamak’ smeštena su u druge vrtiće, sa roditeljima imamo odličnu saradnju i ovakvi pokušaji diskreditovanja moraju ostati upamćeni kao primer ostalima da u ovom sektoru nema mesta manipulacijama bilo koje vrste“, rekao je Gak.
Prema njegovim rečima, to je neophodno pre svega zbog ljudi koji u sektoru predškolstva rade ozbiljno i odgovorno i ovakvi primeri bacaju senku i na njihov rad, što je nedopustivo.
„Nećemo dozvoliti bilo kakve ucene ili pritiske, sa decom mogu da rade samo vrhunski profesionalci, dok sa onima koji isključivo jure profit, ne poštuju struku i služe se lažima, saradnje nema“, naveo je Gak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.