Vučić: Izbori mogući, nije doneta konačna odluka

Izbori su moguća opcija, ali još nije doneta konačna odluka, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i podvukao da vanredni parlamentarni izbori ne bi bili dodatni trošak, kao i da se pri odluci o raspisivanju neće rukovoditi stranačkim interesima.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da zvižduci na utakmici vaterpolo prvenstva nisu razlog za raspisivanje izbora, da su takva tumačenja smešna, a kao jedini razlog zbog kojeg ne bi raspisao izbore naveo je da bi možda na kratko prekinuli reforme.

On je rekao da je potrebno očuvanje stabilnosti, mira i novog legitimiteta vlade, a da će odluku o tome da li su novi izbori potrebni da bi se to ispunilo doneti i predsednik države i Glavni odbor SNS. Premijer je dodao i da ukoliko bi se vršila veća rekonstrukciju vlade, što bi, kako je rekao, želeo da učini, onda bi se to pretvorilo u „mučenje“ u narednih godinu dana i da bi svi rekli da je to loša vlada.

„Svako normalan uvek želi i svežu krv i da to funkcioniše kao tim, a ne da imate mnogo slobodnih strelaca. Sve to ako želite da promenite i napravite još nešto efikasnije i izađete s planom i programom do 2020, kada očekujemo da završimo sve obaveze u vezi sa ulaskom u Evropsku uniju, onda je moguće da izbore imamo. Ali ne kažem da je ta odluka doneta, postoje i neki drugi razlozi. Jedini razlog zbog kojih ne mogu sa sigurnošću da kažem da ću to apsolutno da učinim jeste da vidimo da li bi nas na bilo koji način to moglo da zaustavi 15-mesec dana u našim ekonomskim reformama. Svi ostali razlozi su za“, rekao je Vučić.

Predsednik Vlade je istakao i da, ukoliko ne dobije poverenje građana na izborima, neće više „opterećivati“ stranku koju vodi.

„Biću član, ali ne na njenom čelu. Ne interesuju me te stranačke stvari, već šta je dobro za Srbiju“, rekao je Vučić.

On je na komentar da želi da raspiše izbore jer istraživanja pokazuju da će mu 2018. opasti rejting poželeo opoziciji „sve najbolje“

„Vidim da se sastaju i oni koji ne misle isto. To je u redu i to je dozvoljeno. Što se tiče procenata glasova, računao sam. Pre neki dan šef pokrajinske vlade je rekao da ima 20 odsto u Vojvodini. Šešelj je rekao da ima 20 odsto u Srbiji, što znači da ima oko 22-23 odsto u Vojvodini koje mu je najjače uporište. Čanak ima 15 odsto, to je 58 odsto, socijalisti deset, to je 70 odsto i kada dodamo Tadića, Radulovića i Čedu, to je 80 odsto i Mađare oko osam odsto, nama ostaje malo da budemo iznad cenzusa“, završio je računicu premijer.

Želim im mnogo uspeha i da im se to ostvari, rekao je Vučić i konstatovao da su svaki izbori demokratska utakmica u kojoj uživa.

„Ne plašim se gubitka vlasti. Radio sam pošteno, nikada nisam ukrao ništa. Da li sam grešio, jesam, živ sam čovek, ali nisam rekao nijednu nepristojnost, niti brukao zemlju nigde u poslednjih godinu i po dana. Na narodu je da proceni hoće li da glasa za plan i program ili nešto drugo“, rekao je Vučić.

Nisam preterani optimista, Priština ne ispunjava obaveze

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Beograd uvek spreman za dijalog sa Prištinom, ali da nije preterani optimista zbog političke situacije u Prištini i njihove nespremnosti da ispune svoje obaveze oko formiranja Zajednice srpskih opština.

„Potrebna je promena klime u Prištini i veća odgovornost da bi dijalog mogao da daje bolje rezultate. A mi smo uvek spremni za dijalog“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje o dešavanjima u Prištini.

On je rekao da je odluka kosovskog Ustavnog suda poništava devet najvažnijih elemenata briselskog sporazuma.

„O cemu da nastavimo dijalog? Hajde o drugim temama, nastavićemo, a o čemu da nastavimo oko ZSO, kad kosovski Ustavni sud kaže da nije u skladu sa Ustavom. Nema problema, sad ćemo da proveravamo svaku sitnicu sa našim Ustavnim sudom“, rekao je Vučić.

Beograd je, naglasio je on, ipak uvek spreman za dijalog.

Strašno su nam važni dobri odnosi sa BiH, a i Hrvatskom

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbiji strašno važno da ima dobre odnose sa BiH, i dodao da su jako važni i dobri odnosi sa Hrvatskom za koju ima samo jednu molbu – da odustane od nabavke balističkih raketa.

Odgovarajući na opasku novinara da su odnosi Beograda i Sarajeva kao na klackalici, Vučić je poručio da niko, bez obzira koje je nacionalnosti, ne bi mogao da ima primedbu na njegov govor u Banja Luci na obeležavanju Dana Republike Srpske.

„Ja vas ne pitam ni za koga radite ni koje ste nacionalnosti, ali zar imate primedbe na ono što sam rekao u Banja Luci. Nijedan normalan čovek na kugli zemaljskoj, ni u BiH ni u Srbiji, nije mogao da ima primedbu“, rekao je Vučić obraćajući se novinaru koji je postavio pitanje.

On je poručio da Srbija želi dobre odnose sa BiH, da je vlada u to mnogo uložila, a ako je, kako je rekao, negde pogrešila – spremna je da to ispravi.

Upitan za eventualno raspisivanje referenduma u Republici Srpskoj, Vučić je rekao da se o tome izjasnio direktno pred predsednikom RS Miloradom Dodikom, te da svoj stav o tome nije promenio.

Vučić je ujedno podsetio da Srbiju i RS vezuje Zakon o specijalnom odnosu, kao i Dejtonski sporazum, ali i činjenica da građani RS i Srbije pripadaju istom narodu.

Ponovio je da Srbija nema nameru da vrši pritisak na bilo koga u drugoj zemlji i govori kako da donosi odluke, ali ne poriče da vlada i predsednik razgovaraju i sarađuju.

Govoreći o odnosima s Hrvatskom, Vučić je rekao da između dve strane ne mora biti slatkih reči, ali su neophodna dobra dela.

Ističući da su odnosi sa Hrvatskom dobri, on je rekao da za njih ima samo jednu molbu, a to je da odustanu od nabavke balističkih raketa, koje im, kako je primetio, nisu potrebne ni za šta.

Objašnjavajući da u odnosima nema problema, on je rekao da je prvi čestitao HDZ-u na pobedi na izborima, jer je, prema njegovim rečima, „u politici mator, pa je znao u pravom trenutku da se ne može formirati vladu protiv nekoga ko ima predsednika i pobedio je na izborima.

„Znao sam da će HDZ da pobedi i zato sam im i čestitao“, rekao je Vučić i dodao da će potruditi da Hrvatima uvek prvi čestita.

Vučić o Tanjugu

„Ne znam šta se u tehničkom smislu dešava sa Tanjugom, ali ako ti ljudi mogu da rade i da dobiju posao na bilo koji drugi način, onda super, ja bih bio veoma zadovoljan,“ izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanje šta se dešava s Tanjugom, rekao da je to pitanje rešavanja zaposlenih.

„To su dobri profesionalci. Žao mi je što se niko nije javio za privatizaciju. Ako ima neki drugi način to je uvek dobro, ali to mora da bude u skladu sa zakonom“, poručio je Vučić.

Upitan da li država mora još nešto da uradi u vezi sa Tanjugom Vučić je odgovorio da misli da ne mora, ali da ga ne drže za reč.

„Oko para sasvim sigurno ne, što je za mene najvažnije“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je zadovoljan radom ministra kulture Ivana Tasovca kada je reč o privatizaciji medija, Vučić je rekao da to nije lak posao, ali da je zadovoljan što u tom procesu nije bilo pljačke i otimačine „kao što je bilo u periodu kada se delilo sve i svašta“.

Oteti državljani dobro, Vučić veruje u pozitivan ishod

Dvoje otetih državljana Srbije u Libiji su dobro, a Srbija sa stranim službama radi na njihovom oslobađanju, rekao je premijer Aleksandar Vučić i dodao da je gotovo uveren da će se taj slučaj pozivitno okončati.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da srpske službe svakih šest dana dobijaju fotografije otetih državljanja ili fono zapise i istakao da su oni dobro.

„Nikad ne možete sa sigurnošću da kažete kad će se to dogoditi i ne smem da rizikujem da kažem, ali oni jesu dobro i gotovo sam uveren da će se to pozitivno okončati“, rekao je Vučić.

Uz dogovor s Hbisom u maju, rast BSP-a čak 2,5 odsto

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da, ukoliko dogovor sa kineskom kompanijom Hbis u vezi sa Železarom Smederevo bude zaključen u maju, rast BDP-a u ovoj godini mogao bi da bude čak 2,5 odsto, a u 2017. više od četiri odsto.

„Pregovori s kineskim Hbisom su od najvećeg strateškog značaja za Srbiju, i ja se nadam da do kraja maja možemo da očekujemo zaključenje dogovora“, rekao je Vučić.

Premijer je poručio da ukoliko vlada uspe u tome, rast u ovoj godini će biti i veći od 2,5 odsto, što bi, prema njegovim rečima, bilo ogromno iznenađenje.

„To bi značilo da 2017. možemo da računamo na rast veći od četiri odsto, što bi osetio svaki građanin, a to nam je potrebno i da ubrzano pristižemo zemlje EU“, rekao je Vučić.

Vučić je najavio dolazak novih kompanija u Srbiju u prvih šest meseci, koje će zaposliti 12.000 ljudi. Takođe, dodao je, vlada je već u ovoj godini odvojila u budžetu 1,5 milijardi za podsticanje preduzetništva, što je, kako je primerio, tri puta više nego u prethodnoj godini.

„Spremni da odvojimo jos pola milijarde, i time podstičemo preduzetništvo“, rekao je.

Govoreći o dobrim rezultatima do sada, premijer je pomenuo smanjenje docnje u otplati kredita i veću kreditnu aktivnost. Takođe, dodao je, u januaru je već uplaćeno u budžet 13,1 milijarda dinara od operatera.

„Telekom Srbija, Telenor i Vip uplatili su taj novac za digitalni frekvencijski spektar. Obično je nemoguće da u januaru budete u suficitu, ali uspeli smo da taj mesec bude stabilan i da imamo i značajan suficit iako je to jedan od najtežih meseca u godini“, rekao je Vučić.

Kada je reč o turizmu, on je rekao da se očekuje napredak.

„Sa vaučerima ćemo odmah da krenemo i sa privlačenjem svih gostiju iz sveta. Imaćemo mnogo više da ponudimo“, uveren je on, ističući da u toj oblasti očekuje rast preko 12-13 odsto.

Upitan za najavljivani dolazak nemačke kompanije „Tenis“, Vučić je rekao da je to njegova velika nada i nada za Srbiju.

„Time bi udvostričili naše stočne fondove i kapacitete“, istakao je on.

Vučih je izrazio nadu da će taj posao biti završen.

Upitan kada će bi biti pronađen privatizacioni savetnik za Aerodrom Beograd Vučić je objasnio da će to biti uskoro, te da se svih šest povuklo jer su tražili više para.

„Sada ćemo direktno pregovarati i pronaći najbolje. Svi kažu da imamo veliku šansu da za dobar novac napravimo koncesioni ugovor, a to ne bismo uspeli bez Er Srbije“, naglasio je on.

Premijer je istakao da je nekada aerodrom vredeo 100 miliona evra, a sada smatra da je moguće uzeti i 500 miliona.

Cela operacija, prema njegovom mišljenju, biće zaključena do kraja godine.

Otvaranje Prokopa 27. januara

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će železnička stanica Prokop biti otvorena za desetak dana, ali svakako pre Savin dana, 27. januara.

“Mnogi nisu verovali ali mi ćemo kao što smo i obećali otvoriti Prokop dan pre Savin dana”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je kazao da će sada voz od Beograda do Novog Sada kretati sa Prokopa.

“Odmah ćemo krenuti i u drugu fazu Prokopa, gde imamo ideju i za šoping mol i za hotele i želimo da to bude jedno od najlepših mesta”, kazao je Vučić.

On je naveo da će za nekoliko dana početi i niz infrastrukturnih radova i najavio da će “ići da razbije neki domaći penušavac o kamen” kada bude počeli radovi na probijanju poslednjeg tunela na Koridoru 11.

Vučić je najavio da početkom marta u Beograd dolazi potpredsedenik Svetske banke, togom godine i predsednik, a sve u vezi sa reformom javnih preduzeća, koja podrazumeva Elektroprivredu, Puteve, Koridore, Železnicu i Srbijagas.

„Oni tu nisu izvanredno zadovoljni, ali nisu ni nezadovoljni“ naveo je Vučić dodajući da je uostalom Srbija do sada privatizovala 83 od 100 preduzeća predviđenih tim programom.

Srbija simbol stabilnosti na celom Balkanu

Srbija je ne samo sidro, već i simbol stabilnosti na celom Balkanu, ocenio je danas premijer Aleksandar Vučić.

On je naglasio da je ponosan na činjenicu što u poslednji godinu i po nijedan suzavac u Srbiji nije ispaljen, što nije bilo nemira.

„Ponosan sam na podatak da je Srbija postala, ne samo sidro, već simbol stabilnosti na Balkanu. Svi u svetu to tako vide“, poručio je Vučić.

Ako sebe malo promenimo i shvatimo da malo više zavisi od rada nego od ogovaranja, možemo mnogo da promenimo, a dok sebe ne promenimo nećemo moći ništa da radimo, primetio je Vučić dodajući da se u Srbiji pridaje veći značaj na manje važne teme nego na bitne stvari.

Navodeći da je upravo govorio o ekonomskim podacima, a da zna da se to neće naći ni u jednoj novini, pomenuo je da se u prethodnom periodu govorilo o lažnim stanovima Siniše Malog, a da niko nije rekao ništa kada se dokazalo da je laž, kao i što je bio slučaj o lažnoj reklami SMS na EP u vatrpolu ili njegovom navodnom odlasku u Dubai.

„Tako su govorili da će, ako nestanu tajkuni, Srbija da propadne, a Srbija beleži rast u svakoj važnoj oblasti“, podvukao je Vučić.

On je kritiovao prethodne vlasti da su kupovale socijalni mir, dok on nije želeo da odustaje od teških mera, podsećajući da se nije odustajalo od zakona o poljoprivredi iako je govoreno do bi to moglo da utiče na predstojeće pokrajinske i lokalne izbore.

„Izmišljali su u prošlosti budalaštine da bi dobili glasove pred izbore. To neću nikada da radim. Bolje nikada da ne budem deo vlasti nego da tako uništavam svoju zemlju“, naglasio je Vučić.

Konferencija na kratko prekinuta jer je novinarki pozlilo

Konferencija za novinare premijera Srbije Aleksandra Vučića u vili „Bokeljka“ na kratko je prekinuta zato što je jednoj novinarki pozlilo.

Premijer je prekinuo konferenciju kako bi se novinarki ukazala pomoć, a ubrzo nakon toga je nastavljena.

Prostorija u kojoj se održavaju konferencije za novinare u vili Bokeljka je premala da primi veliki broj novinara, snimatelja i fotoreportera koji odatle izveštavaju.

Vučić: Čeka nas uspešnija godina, lakša nego prethodne dve

„U ovoj godini čeka nas mnogo rada, napora, teških reformi, ali buće to dobra godina, neuoporedivo uspešnija i nešto lakša nego prethodne dve,“ poručio je danas premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare pre novogodišnjeg prijema.

„Bitno je da smo postavili temelje napretka srpske ekonomije, da smo ušli u period dinamičnog rasta, a glavni ciljevi u 2016. su očuvanje mira i stabilnosti u zemlji i uticaj da tako bude i u regionu i napredak ekonomije, uz povećanje investicija.“

„Imamo ne lake odnose u regionu, ne lake odnose u Evropi, komplikovane odnose u svetu, i Srbija mora da sačuva mir stabilnost i da omogući uslove za dalji razvoj“, rekao je premijer i dodao da je ipak od ključnog značaja napredak ekonomije.

Najavio je da početkom marta u Beograd dolazi potpredsednik Svetske banke, tokom godine i predsednik, a sve u vezi sa reformom javnih preduzeća, koja podrazumeva Elektroprivredu, Puteve, Koridore, Železnicu i Srbijagas.

„Oni tu nisu izvanredno zadovoljni, ali nisu ni nezadovoljni“ naveo je Vučić dodajući da je uostalom Srbija do sada privatizovala 83 od 100 preduzeća predviđenih tim programom.

(Tanjug)

Priključite se diskusiji o Aleksandru Vučiću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.