U trendu

Vučić i Kitarović: Poseta rodnoj kući Milutina Milankovića, uz hleb i so

Predsednik vlade Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posetili su danas Donji Tavankut, mesto kod Subotice, u kojem većinsko stanovništvo čine Hrvati i Bunjevci.

Vučić i Grabar Kitarović dočekani su aplauzom, a potom su obišli galeriju Prve kolonije naive u tehnici slame i prisustvovali umetničkom programu kulturno-umetničkog društva HGU „Festival bunjevačkih pisama“ i pevačke grupe „Kraljice Bodroga“.

Kako je predviđeno, oni će u prostorijama hrvatskog kulturno-prosvetnog društva „Matija Gubec“ održati sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, a zatim nastaviti u Suboticu gde je planirano da potpišu Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske.

Vučić i Kitarović: Poseta rodnoj kući Milutina Milankovića, uz hleb i so

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandrar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posetili su danas, nakon susreta na mostu na Dunavu, u međugraničnoj zoni kod Erduta, rodnu kuću čuvenog srpskog naučnika Milutina Milankovića u Dalju u Hrvatskoj, gde su dočekani s hlebom i solju.

Vučić i Grabar Kitarović kasnije danas će u Subotici potpisati deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske.

Današnji susret i taj dokument ocenjuju se i u srpskoj i u hrvatskoj političkoj javnosti kao istorijski, te kao značajan korak ka smanjivanju tenzija između zvaničnog Beograda i Zagreba i iskorak u pravcu bolje saradnje i rešavanja otvorenih pitanja.

Vučić i Grabar Kitarović su obišli rodnu kuću čuvenog srpskog naučnika Milutina Milankovića, razgledali stalnu postavku i modele Milankovićevog planetarija i upisali se u knjigu utisaka.

Oni će svečano otkriti bistu Milankovića i sastati se sa predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

U Milankovićevoj kući sačekao ih je predstavnik Srba u Hrvatskoj, poslanik u Saboru Milorad Pupovac, a susretu prisustvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Oni su se najpre susreli na mostu na Dunavu, na graničnom prelazu Bogojevo – Erdut.

Vučić i Kitarović će kasnije preći u Srbiji, da bi u Donjem Tavankutu posetili Dom kulture „Matija Gubec“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.