Vučić: Ograde mogu samo da uspore migraciju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija neće graditi nikakve ograde na svojim granicama, jer one mogu samo da uspore, ali ne i da zaustave migraciju.

On je, u intervjuu nemačkom dnevniku “Cajt” (Zeit), kazao da podržava u potpunosti politiku prema izbeglicama nemačke kancelarke Angele Merkel.

“Čuo sam u poslednje vreme puno kritike na račun Merkelove, čak i uvrede. To je nepravedno i pogrešno. Merkelova visoko drži evropske vrednosti i u potrazi je za evropskim rešenjem. Mnogi Evropljani su ispružili ruku kada se radilo o primanju novca, a sada ne žele da dele troškove, što je loše”, naglasio je Vučić.

On je kritičarima Merkelove uputio pitanje šta oni nude nude, primetivši da sigurno neće ni pomoći, jer ne postoji alternativa njenoj politici.

“Ja svakako nisam čuo razumne predloge”, naveo je Vučić.

Premijer Srbije je naglasio da je potrebno sveobuhvatno evropsko rešenje, kojem teži Merkelova.

Takvo rešenje je, priznao je, teško postići, jer nisu svi na istoj strani, što je neophodno da bi se postiglo rešenje.

Upitan da li izbeglička kriza može da destabilizuje države zapadnog Balkana, Vučić je rekao da se uvek brine o stabilnosti regiona, dodajući da je tome da region ostane miran u mnogome doprinela Merkelova.

Istovremeno je istakao da je Balkan bio i ostao težak region, u kojem je izbio Prvi Svetski rat, što se ne sme zaboraviti.

“Zbog toga uvek imam u vidu opasnost od moguće destabilizacije”,

naglasio je Vučić podsećajući da je tokom leta došlo do žestoke rasprave između Srbije i Hrvatske u vezi izbeglica.

“I u smirivanju stanja tada je važnu ulogu imala upravo Merkelova”, zaključio je premijer.

(Tanjug)

Jedan komentar

Ostavite komentar