U trendu

Vučić Prištini: Ne odgovaramo na uvrede, hoćemo dijalog

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas Prištini, nakon odluke Uneska da Kosovo ne bude primljeno u članstvo u toj organizaciji, da neće da odgovara na uvrede uvredama već da se zalaže za nastavak dijaloga i rešavanje problema kroz razgovor.

„Moj odgovor je: radite svoj posao, nećemo kamenom da vas gađamo, niti na kamen da kamenom odgovaramo, tražimo nastavak dijaloga i da razgovorom rešavamo probleme a ne nametanjem ili izazivanjem kriza u odnosima“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbiji.

On je naglasio još jednom da Beograd želi nastavak dijalog i dodao bi i ovo pitanje „da je bilo pameti“ bilo rešavno u okviru dijaloga, a ne pokušajima da se Srbija gazi ili unizi.

„Srbiju neće niko da gazi, niko neće da unizi. Srbija to neće dozvoliti“, poručio je Vučić.

Srbija je, kako je rekao, spremna brojne kompromise kako bi se obezbedio bolji život za sve ljude na Kosovu i Metohiji, ali da svi moraju da ispunjavaju svoje obaveze i dogovore.

Srbija drži do toga i tako će se ponašati i u budućnosti.

Dačić: Pokazali smo da nije sve u moći, snazi, novcu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je odbijanje Uneska da primi Kosovo u svoje članstvo velika pobeda Srbije.

Dačić je parafrazirao rečenicu iz stripa Alan Ford „Ko želi pobediti, ne sme izgubiti“.

„Tuđe nećemo, ali svoje ne damo i baš zato nismo ništa tražili od Kosova. Nismo ništa hteli da im otmemo, samo smo branili svoje svetinje, nasleđe i principe“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare i istakao da dijalog mora da ostane jedini način rešavanja svih spornih pitanja.

Dačić je rekao da je glasanje u Unesku pokazalo da Srbija ima prijatelje i uticaj u svetu i zahvalio sima koji su bili na strani Srbije i pravde.

Ministar je rekao da su zemlje širom sveta bile izložene velikim pritiscima da glasaju za ulazak Kosova u Unesko, kao i da su se preedstavnici Kosova služili raznim sredstvima i ucenom.

I danas je Bedžep Pacoli bio u hodniku zgrade Uneska, baveći se „potplaćivanjem onih širom sveta da glasaju za Kosovo“, rekao je Dačić.

„Naša vlada je zahvalna svima koji su glasali protiv, jer nije bilo lako odupreti se pritiscima“, rekao je Dačić i zahvalio i onima koji su pokazali da nam nisu baš prijatelji.

Dačić je rekao da je borba trajala dan i noć i da su se srpski zvaničnici razgovarali sa predstavnicima 90 država na svetu, insistirajući da Srbija nije protiv nekoga već za poštovanje međunarodnih principa i dijaloga.

Navodeći da su neke svetske agencije objavile da je Kosovo prošo u Unesko, Dačić je rekao da niko nije ocekivao da Kosovo ne uđe u Unesko.

„Jedna članica EU je obećala da će glasati protiv, a jutros su mi javili da ne mogu da odole pritiscima. Ja sam poslao poruku da mi je žao što zbog unapred izgubljene bitke, jer će Kosovo izgubiti, gube prijatelja“, rekao je Dačić.

Komentarišući navode svetskih medija da je to pobeda Rusije, Dačić je rekao da Srbija poštuje Rusiju i sve svoje prijatelje, te da je ovo pobeda Srbije.

„Pokazali smo da nije sve u moći, snazi, novcu. Mi smo rezultate ostvarili bez ijednog dinara, jedino ćemo morati da platimo telefonske račune“, rekao je Dačić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar