U trendu

Vukosavljević: Očekujem ovih dana izveštaj o protivpožarnom sistemu biblioteke

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da bi u narednih nekoliko dana mogao da bude završen izveštaj eksperata veštaka o stanju protiv požarnog sistema u Narodnoj biblioteci Srbije od kojeg zavisi i odredjivanje datuma kada će ona ponovo biti otvorena za posetioce.

„Nadam se da će izveštaj biti završen ovih dana, ali to ne mogu sa sigurnošću da kažem, jer to je stvar zvanične istrage. Ministarstvo i uprava biblioteke ne žele da prepuste ništa riziku i moramo da budemo sigurni da je protivpožarni sistem bezbedan“, kazao je Vukosavljević novinarima u Beogradu.

On je naveo da je toksikološka analiza vazduha u Narodnoj biblioteci pokazala da je ta ustanova potpuno bezbedna za posetioce i zaposlene.

Podsetio je da uz važeću člansku kartu i bez naknade, članovi Narodne bibilioteke mogu koristiti čitaonice i fondove Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, Biblioteke grada Beograda i Arhiva Jugoslavije.

Narodna biblioteka Srbije zatvorena je 24. avgusta kada su prilikom probe sitema za gašenje požara, nastradala dva radnika firme Empeks.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.