U trendu

Vulin: Značaj vežbe u tome što će sve jedinice u miru raditi ono što bi radile u ratu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je večeras da se najveća važnost taktičke vežbe sa bojevim gadjanjem „Vek pobede 1918-2018“ ogleda u tome što će svaka jedinica Vojske Srbije u miru raditi ono što bi radila u ratu.

„Najveća vrlina ove vežbe jeste to da su jedinice naše vojske baš takve kakve jesu. Nismo pravili kombinovane jedinice, nismo slali specijalnu brigadu da glumi pešadiju, nismo pokušavali da pravimo kombinovane grupe. Prva brigada je prva brigada… Svako radi u miru baš ono što bi radio u ratu“, rekao je Vulin za Radio-televiziju Srbije.

On je kazao da su poslednje vežbe koje bi po obimu i složenosti mogle da se uporede sa tom vežbom održane 1971. i 1975. godine, vežbe „Sloboda“ i „Jedinstvo“.

„Od tada do danas niko se nije usudio, niti je mogao da pokaže takvu snagu i organizaciju. Sve je zahtevno i sve je složeno“, rekao je Vulin.

On je ponovio da će u vežbi učestvovati 8.000 aktivnih pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva, Rečne flotile i drugih sastava, a da će se u koristiti više od 600 borbenih sistema i 24 aviona i helikoptera, uz utrošak oko 103 tone ubojnih sredstava.

Vulin je rekao da će gradjani moći da vide spremnost elitne jedinice „Kobra“ da odgovori na svaku pretnju.

„Kobre su izuzetna elitna jedinica zadužena za obezbedjenje najviših državnih funkcionera, ali ne samo za to. Javnost će videti da je ona protivteroristička jedinica, koja kada je opremljena, u stanju je da odgovori na svaku pretnju“, kazao je Vulin.

Naveo je da se Vojska Srbije intenzivno naoružava i priprema, kao i da se više nego ikada vodi računa o vojnicima.

„Srbija ima Vojsku na koju se vredi osloniti. Pridružite joj se“, rekao je Vulin.

Vežba „Vek pobede 1918-2018“ organizovana povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata biće održana sutra, 10. novembra na deset lokacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.