U trendu

Za 12 projekata 548.000 evra za razvoj turizma na Z. Balkanu

SARAJEVO – Projekat razvoja i promocije turizma Veća za regionalnu saradnju (RČ), kojeg finansira Evropska unija, dodelio je danas u Sarajevu prvih 12 od 30 i više grantova ukupne vrednosti od 548.000 eura.

Bespovratna finansijska sredstva dodeljena su najboljim projektima dobijenim na javnom pozivu, na kojem su se tražili predlozi za unapređenje zajedničke ponude kulturološkog i avanturističkog turizma Zapadnog Balkana, kao i infrastrukture i kvaliteta usluga duž odabranih turističkih ruta.

Generalni sekretar Veća za regionalnu saradnju Goran Svilanović rekao je da će ti projekti doprineti proširenju turističke ponude u regionu, jer obuhvataju svih šest ekonomija Zapadnog Balkana.

„Na ovaj način doprinosimo očuvanju prirodnog i kulturnog nasleđa u regionu i što je još važnije ekonomskom razvoju, rastu i zaposlenosti, što su naši zajednički ciljevi, odnosno ciljevi ekonomija iz regiona, Veća za regionalnu saradnju i Evropske unije koja finansira ovaj projekat“, istakao je Svilanović, a navodi se u saopštenju RČ.

Kaže da će sedam od dvanaest grantova koji su dođeljeni u prvom ciklusu biti iskorišćeni za razvoj i promociju novih regionalnih puteva kulture i proizvoda kulturološkog turizma, uključujući arheološka nalazišta rimskog perioda, spomenike posvećene Drugom svetskom ratu, utvrđenja i kulturno nasleđe glavnih gradova.

Dok će ostalih pet grantova doprineti daljem razvoju i promociji postojećih staza avanturističkog turizma, kao i razvoju novih proizvoda, uključujući regionalni put jahanja.

Direktorka za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera kaže da je turizam važan pokretač ekonomskog razvoja Evropske unije, ali i pokretačem razvoja regiona.

„Udružujući se s namerom da se razviju i promovišu zajednički turistički proizvodi, Zapadni Balkan može unaprediti i razviti raznovrsniju ponudu za ljude iz regiona, ali i za evropsko i šire tržište,“ rekla je Calavera.

Kako se navodi u saopštenju, projekat razvoja i promocije turizma Veća za regionalnu saradnju vredan je pet miliona evra, a formiran je u cilju objedinjavanja i razvoja raznovrsnije ponude kulturološkog i avanturističkog turizma u šest ekonomija Zapadnog Balkana, razvoju zajedničkih regionalnih turističkih ruta i proizvoda, unapređenju infrastrukture i kvaliteta usluga duž odabranih ruta kao i na promociji zajedničke regionalne ponude u svetu.

Ukupna vrednost programa za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava koji se realizuje u sklopu projekta i obuhvata 30 i više grantova iznosi 1,62 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.