U trendu

Za energetsku sanaciju četiri objekta 317 miliona dinara

BEOGRAD – Povodom Svetskog dana energetske efikasnosti zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas Osnovnu školu „Kralj Petar II Karađorđević“ i najavio da će, uključujući tu školu, u narednom periodu četiri objekta biti rekonstruisana tako da budu energetski efikasna.

„Kao Grad Beograd odvojili smo 317 miliona dinara da energetski saniramo četiri javna objekta, a jedan od njih je i ova škola. Osim nje, radićemo i Osnovnu školu ‘Vuk Karadžić’ u Sremčici, Gradski centar za fizičku kulturu – Stari dif i gradsku opštinu Zemun“, naveo je Vesić.

Pojasnio je da će u tim objektima biti urađena nova fasada i zamenjena stolarija i da će biti energetski efikasniji nego do sada.

„Manje će se trošiti za grejanje, manje će se trošiti struje, a to znači da ćemo manje zagađivati životnu sredinu“, rekao je Vesić.

Podsetio je da je Grad Beograd usvojio 43 mere u cilju smanjenja zagađenja i dodao da je ovo deo tih mera.

„Mi ćemo zajedno sa našim partnerima i kroz esko projekte ponuditi građanima da se energetski saniraju zgrade u kojima žive jer to je ušteda prvo za njih jer će manje plaćati grejanje i potrošnju energenata, a sa druge strane na taj način čuvaćemo životnu sredinu“, rekao je Vesić.

On je učenicima škole „Kralj Petar II Karađorđević“ podelio društvene igrice, kroz koje će moći da uče šta je energetska efikasnost.

„Veoma je važno da generacije koje dolaze obrazujemo kada je u pitanju enrgetska efikasnost jer njima ostaje ova planeta i oni će se boriti sa problemima sa kojima se suočavamo, poput klimatskih promena“, rekao je Vesić.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković je zahvalio zameniku gradonačelnika i gradskoj sekretarki za energetiku Nini Jandrić na tome što su baš školu „Kralj Petar II Karađorđević“ odabrali da bude energetski sanirana.

„Tokom prošle godine obnovili smo sportsku dvoranu, kabinet za informatiku, trpezariju tako da će ova škola, koja je jedna od najstarijih osnovnih škola na Vračaru, biti kompletno renovirana“, rekao je Nedeljković.

Gradska sekretarka za energetiku Nina Jandrić je zahvalila zameniku gradonačelnika na podršci koju pruža kada je reč o sprovođenju mera energetske efikasnosti.

Ona je pojasnila da se prvo radi energetski pregled sa studijom izvodljivosti koja pokazuje da li je objekat zreo za energetsku sanaciju, a nakon toga sledi projektovanje i izvođenje radova.

Kada je reč o školi „Kralj Petar II Karađorđević“, navela je da se trenutno radi projektovanje i da se očekuje da će radovi početi u aprilu.

Direktorka škole „Kralj Petar II Karađorđević“ Biljana Lazarevski je podsetila da je ta škola sagrađena 1930. godine i da je prošle godine renoviran deo škole, te istakla da Grad Beograd nastavlja sa ulaganjima u školu.

„Uskoro će škola biti renovirana i konačno će dobiti stari sjaj, a uz to biće i energetski efikasna. Škola ima oko 700 đaka, a sledeće godine će ih biti i više tako da nam to mnogo znači“, dodala je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar