U trendu

Za nazive ulica u Čačku predloženi i glumci, pisci, naučnici, učesnici ratova, borac za …

Komisija Skupštine Grada Čačka je predložila da 109 ulica zasad obeleženih brojevima, bude nazvano po dogadjajima, geografskim pojmovima, istorijskim i epskim ličnostima, domaćim i svetskim piscima, glumcima, naučnicima.

Neke ulice će poneti i imena Čačana koji su, po oceni komisije, zaslužili da budu upamćeni.

Ukoliko predlog prihvate odbornici na narednoj sednici gradske Skupštine, ulicu će dobiti rodjena Čačanka Verica Barać (1955-2012) bivša predsednica Saveta za borbu protiv kopupcije od 2003. do 2012 godine. Komisija je obrazložila da je Barać „dala nemerljiv doprinos borbi protiv korupcije i borbi za ljudska prava, toleranciju i demokratiju u Srbiji“.

Čačanska udruženja ratnih vojnih invalida svih ratova i porodica poginulih boraca iz tog grada predložili su, a Skupštinska komisija prihvatila, da sedam ulica nose imena Čačana poginulih u ratovima 1990-ih godina širom Jugoslavije, a da 13 ulica nosi imena nosilaca ordena Kradjordjeva zvezda iz Čačka, učesnika Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

Medju novim nazivima ulica su i Bate Živojinovića, Bate Paskaljevića, Žanke Stokić, Mije Alkesića i Bate Stojkovića.

Desanka Maksimović, Branko Ćopić, Danilo Kiš, Milorad Pavić, Mika Antić, Dostojevski, Šekspir, Dante, Puškin, Maksim Gorki, Lav Tolstoj i Sergej Jesenjin takodje će dobiti po jednu ulicu, na predlog Ministartsva državne uprave. Čačanska komisija je tom spsku dodala Branka V. Radičevića, rodjenog u Čačku.

Dve čačanske ulice nosiće imena Alberta Ajnštajna i Alfreda Nobela, a jedna nemačkog kompozitora Betovena.

Komisija je prihvatila predlog Ministarstva državne uprave za nazive 83 ulice, dok je za nazive ostalih ulica, po ličnostima koje su rodjene i živele u Čačku, usvojila predloge mesnih udruženja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.