U trendu

Za otpremnine prosvetarima od 6 plata do 8.000 evra

Vlada je obezbedila milijardu i 600 miliona dinara za socijalni program za 1.200 zaposlenih, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević danas na sastanku sa predstavnicima reprezentativnih sindikata iz oblasti obrazovanja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, sredstva za socijalni program namenjena su za one kojima su ukinuta zanimanja, za nenastavno osoblje i za tehnološke viškove do 2 godine penzije.

Zaposleni, kako je navedeno u saopštenju, koji imaju više od 2 godine do penzije mogu dobiti najviše do 8.000 evra, dok će oni koji imaju manje od 2 godine do penzije dobiti 6 prosečnih bruto zarada.

Šarčević je rekao da će problem isplate naknade za godišnji odmor za 2014. godinu biti razmatran na sednici Vlade u četrvratk, kada će, kako kaže, biti doneta konačna odluka.

Kako je saopšteno, sindikati su tražili da se za nenastavno osoblje sa četvrtim stepenom stručne spreme poveća zarada po uredbi Vlade, dok je Šarcćević rekao da će taj problem biti sistematski rešen donošenjem zakona o platama zaposlenih u javnom sektrou.

Na sastanku su sindikati tražili da se predsednici sindikalnih organizacije ne boduju na listama za tehnološke viškove, a Šarčević je odgovorio da će od Ministarstva za rad tražiti dodatne informacije da li je to u skladu sa zakonom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, u vezi sa tehnološkim viškovima za 2017./18 biće formirane radne podgrupe po školskim upravama koje će pratiti raspoređivanje u skladu sa posebnim kolektivnim ugovorom za osnovne i srednje škole i domove učenika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar