U trendu

Za prigradska mesta prevoz skoro upola jeftiniji

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je doneta odluka da cena prigradskog saobraćaj bude smanjena za 40 odsto od 1. oktobra.

Vesić je dodao da je Skupština grada donela odluku koja će sutra biti objavljena, kojom se od 1. oktobra smanjuje cena prigradskog saobraćaja.

„Cena će biti drastično smanjena i to do 40 odsto u odnosu na sadašnju, što je dobro i pravedno jer su dosadašnje cene za sugrađane bile neopravdano visoke. Verujem da ćemo na taj način dati doprinos da građani Obrenovca i prigradskih opština imaju normalan saobraćaj po pristojnoj ceni, a ne da plaćaju duplo više nego građani koji žive u centru Beograda“ , rekao je gradski menadžer i dodao:

„U julu će biti usvojene i izmene Zakona o glavnom gradu, na osnovu čega će biti izrađen i novi statut Beograda, koji će omogućiti da grad bude podeljen na gradsku i prigradsku zonu. Obrenovac će biti u prigradskoj zoni, što će omogućiti da dobije mnogo veće nadležnosti nego što ima sada. Tako ćemo izvršiti decentralizaciju vlasti, ali i omogućiti građanima da veći deo svojih problema rešavaju tamo gde žive i da ne moraju da prelaze desetine kilometara da bi rešili neki problem. Uslediće i decentralizacija samih opština, u okviru kojih će određeni poslovi preći u nadležnost mesnih kancelarija.“

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je na predstavljanju novog tarifnog sistema u Skupštini Beograda, da će taj sistem podrazumevati podelu grada na četiri jasno definisane zone, kao i da će cene karata ubuduće biti niže za većinu gradjana, pogotovo za one koji koriste prigradski prevoz.

– Gradski prevoz ubuduće će biti optimalniji, efikasniji i jeftiniji – kazao je Mali.

On je dodao da oko 500.000 građana koristi prigradski prevoz, od kojih samo njih 22.000 redovno plaća mesečnu kartu i da se nada da će smanjenje cene karte i novi sistem doprineti da veći broj gradjana plaća prevoz.

Takođe, predviđene su i nove informacione table na stajalištima, kao i poboljšanje imidža gradskog prevoza, odnosno novi dizajn papirnih kartica sa obeležjima grada, kao i novi dizajn informacionih tabli u bojama zona kojima pripadaju.

Plaćanje će biti moguće i putem mobilnog telefona, u slučaju da građani zaborave da ponesu Bus plus kartice, kao i preko beskontaktnih platnih kartica.

(Tanjug/Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.