U trendu

Za programe u oblasti zdravstva skoro 16 miliona dinara

BEOGRAD – Konkurs za finansiranje programa od javnog interesa u oblasti društvene brige o zdravlju stanovništva na teritoriji Beograda za 2021. godinu je završen, saopštio je gradonačelnik Zoran Radojičić, navodeći da je na konkursu dodeljeno skoro 16 miliona dinara udruženjima sa programima kojima se ostvaruju ciljevi u oblasti zdravstva.

„Na ovaj način podržali smo udruženja koja pružaju podršku posebno osetljivim grupacijama građana, pre svega psihosocijalnu i medicinsku podršku osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama“, rekao je Radojičić.

Dodao je da su dodeljena posebna sredstva i za programe koji imaju multidisciplinarni pristup u kontroli autizma.

Istakao je da je strateški cilj Grada Beograda kontinuirana pomoć osetljivim grupacijama ljudi i njihovim porodicama, kako bi se uticalo na poboljšanje kvaliteta njihovog života i socijalnog uključivanja.

Sredstva su ove godine raspodeljena za tri udruženja i njihova tri programa, kako je i bilo definisano konkursom, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama dobilo je sredstva u iznosu od četiri miliona dinara za program kojim će biti obuhvaćeno oko 100 osoba sa intelektualnom ometenošću i 100 članova njihovih porodica.

Osnovni elementi programa su edukacija pružaoca usluga, edukacija terapeuta psihosocijalne podrške, kao i psihosocijalna podrška, integracija i socijalno uključivanje korisnika usluga.

Udruženje Resursni centar za specijalnu edukaciju dobilo je za program „Preventivno-korektivni rad za osobe sa invaliditetom“ sredstva u iznosu od 7.900.000 dinara, kojim će biti obuhvaćeno oko 180 osoba – 60 sa cerebralnom paralizom, 60 sa multiplom sklerozom i 60 sa intelektualnom ometenošću.

Za program „Multidisciplinarni pristup u kontroli autizma“, Asocijacije za kognitivnu neurorehabilitaciju, opredeljeno je četiri miliona dinara.

Radojičić je naveo da će tim programom, kojim se unapređuje položaj osoba sa autizmom, biti obuhvaćeno oko 200 osoba – 100 dece i mladih sa poremećajem iz spektra autizma, iz institucionalnog i porodičnog smeštaja, oko 50 roditelja i staratelja i oko 50 terapeuta.

„Dodeljenim sredstvima želimo da doprinesemo unapređenju zdravstvenog i psihološkog statusa dece i mladih sa autizmom, njihovoj opštoj fizičkoj kondiciji, razvijanju novih motoričkih veština, samopouzdanja i socijalizacije“, rekao je Radojičić, navodi se u saopštenju.

Istakao je da sva pomenuta udruženja imaju dobar kadrovski kapacitet i da se bave društveno-humanitarnim radom duži niz godina.

„Za svaku osobu biće izrađen odgovarajući individualni program, a ono što je posebno značajno jeste da će svim ovim programima biti obuhvaćeni i korisnici koji se ne nalaze u institucionalnom smeštaju, već i oni koji žive u svojim domovima, sa svojim porodicama“, dodao je Radojičić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.