U trendu

Za trećinu više ljudi koji traže pomoć u kragujevačkom Savetovalištu za mentalno zdravlje

U kragujevačkom Savetovalištu za mentalno zdrvlje broj onih koji traže savet u vezi sa poteškoćama zbog anksioznosti ili depresije povećan je za oko 30 odsto, saopštili su danas nadležni.

Klinika za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra, kako je rečeno povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, isto beleži povećan broj pacijenata koji se obraćaju sa problemima.

Psihijatar Mirjana Jovanović kazala je da je „mentalno zdravlje dosta urušeno tokom kovida“.

„Suočili smo se sa većim brojem pacijenata obolelih od depresije, anksioznosti, zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, tako da sada dolazi jedan talas takvih pacijenata“, rekla je ona.

Najveći broj depresivnih i anksioznih poremećaja, kako je rečeno na skupu povodom Svetskog dana menalnog zdravlja ubedljivo je povećan tokom i nakon pandemije kovida.

„Danas je prilika da podsetimo gradjane koliko duša registruje traumatične dogadjaje i na medjunarodnom, nacionalnom i lokalnom planu, i unutar porodica“, rekla je doktor Slavica Djukić Dejanović.

Ona je kazala da je „porodica oaza sigurnosti u kojoj se deli radost“, ali kako je dodala, i da se podeli ono što je jako teško.

Održala je predavanje „Postkovid period kroz vizuru mentalno zdravstvenih izazova“ u amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar