U trendu

Zabranjuje se muzika u krugu stambenih zgrada

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da će se na sednici Skupštine Beograda, koja bi trebalo da bude održana izmedju 8. i 10. septembra, doneti odluku kojom se zabranjuje emitovanje muzike u krugu stambenih zgrada od 150 do 200 metara, što će rešiti problem buke u Cetinjskoj ulici.

„Time će trajno biti rešen problem Cetinjske, ali neće biti rešen problem buke u gradu. Da bi se to desilo potrebno je da se promeni čitav niz zakonskih propisa kao što je Zakon o buci“, rekao je Vesić novinarima u Beogradu.

On je dodao da je grad Beograd inicirao promenu Zakona o buci, a da će promena tog zakona dati mogućnost gradskoj vlasti da zatvori objekte koji ne poštuju propise.

Vesić je rekao da će biti usvojen pravilnik koji će „jasno definisati kakvu zaštitu od buke moraju da imaju ugostiteljski objekti, kako bi se gradjani zaštitili“.

On je ocenio da su gradjani „potpuno u pravu“ kada se žale na buku i da će zato biti izmenjena gradska odluka koja restoranima i kafićima u stambenim zgradama zabranjuje emitovanje muzike posle 23 časa radnim danima i posle 24 časa vikendom.

Vesić je podsetio da je stanarima Cetinjske, kada ih je primio u maju, rekao da će njihov problem biti rešen u septembru. „Kako sam rekao, tako će i biti“, dodao je gradski menadžer.

Govoreći o trajnom rešavanju problema buke, Vesić je rekao da će taj deo problema biti rešen kroz zakonske propise i da se celovito rešenje može očekivati ubrzo.

„Svima treba da bude jasno da ovaj problem nije nastao juče. Ovaj problem postoji decenijama, mi moramo da nadjemo meru da zaštitimo gradjane koji imaju pravo na miran san, ali i da omogućimo ugostiteljskim objektima da rade, jer imaju pravo na to“, rekao je Vesić.

Protest stanara Cetinjske, Zetske i Skadarske ulice biće održan večeras u 19 časova s „jastucima kao simbolom oduzetog prava na san“ zbog, kako je navedeno, nerešavanja problema buke u tim ulicama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.