U trendu

Zagađen vazduh u prestonici: Centar grada u „crvenoj zoni“

Vazduh u centru grada, Obrenovcu i Pančevu je – zagađen! Prema poslednjim rezultatima merenja kvaliteta vazduha objavljenim na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, alarmantan je nivo zagađujućih čestica na ovim mestima.

U opštini Stari grad količina štetnih čestica premašila je prihvatljivu vrednost i prešla u „crvenu zonu“. Sudeći prema podacima nadležne agencije, prašina i smog ispunili su centralni deo prestonice. Najzastupljeniji su azotni oksidi, odnosno izduvni gasovi koje ispuštaju vozila, što ukazuje na pojačan saobraćaj kroz grad.

Oblak prašine i štetnih materija nadvio se i nad Obrenovcem. Termoelektrane „Nikola Tesla A i B“, koje rade punom parom ispuštaju u atmosferu i ugljen-dioksid. Ovo jedinjenje stvara se i na ulicama ovog grada usled sagorevanja goriva i u domaćinstvima zbog loženja vatre. Zato su koncentracije ugljen-dioksida premašile normalne vrednosti.

Oporo je i u Pančevu, gde je takođe zabeleženo zagađenje vazduha. Sugrađani već kod Pančevačkog mosta mogu da osete naglu promenu jer se tamo „teže“ diše. Vazdušni pritisak je poslednjih dana bio povišen, a u sreduje dostigao vrednost od 1.040 milibara, dok normalan iznosi 1.013.

Ipak, Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje napominje da nema razloga za paniku.

– Poboljšava se situacija u odnosu na prethodne dane zbog vetra – kaže Šoštarić. – Inače, u zimskom periodu zagađenja su češća u odnosu na letnje mesece.

Prema njegovim rečima, u Bulevaru despota Stefana u sreduje bio kritični nivo azot-dioksida i suspendovanih čestica, ali, kako kaže, to je tipično za ovu lokaciju. U ovom periodu godine, zbog grejne sezone kada se upale toplane širom grada, ali i individualna ložišta smeštena uglavnom na obodu prestonice, vazduh prezasite štetne čestice.

Donedavno je košava strujala kroz beogradske ulice, pa je „čistila“ zgusnuti smog, ali do sredenije duvao jak vetar i nema padavina da speru problematične supstance.

Dok sugrađani čekaju povoljnije vremenske prilike koje će razbistriti atmosferu, doktori savetuju da hronični bolesnici izbegavaju aktivnosti napolju u ranim jutarnjim časovima i tokom večeri.

Stanje komplikuje magla. Prema mišljenju stručnjaka, ona u kombinaciji sa smogom posebno štetno utiče na organizam. Najkritičnija su područja u nižim delovima grada, pa su Dorćol, Obrenovac i Pančevo na udaru ovih atmosferskih promena.

Prema parametrima Agencije za zaštitu životne sredine, nije ceo grad podlegao štetnim česticama. Na području oko Mostara, u Novom Beogradu i Vračaru nivo zagađujućih materija je prihvatljiv. Najjači borac protiv njih je Zvezdarska šuma. Na stanici Zeleno brdo na Zvezdari izmeren je odličan kvalitet vazduha, prenose Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.