U trendu

Zajednička izvozna platforma srpskog i kineskog preduzetnika (FOTO/VIDEO)

Dva preduzetnika, jedan iz Kine a jedan iz Srbije, pre pet godina pokrenula su zajednčki posao – izvoz srpske robe na kinesko tržište.

Jedan od partnera i izvršni direktor preduzeća Aronija vita Nebojša Terzić kaže da je posao pokrenut u gradu Ninbou koje je sedište za saradnju zemalja centralne i istočne Evrope sa Kinom kroz mehanizam 17 plus jedan.

„Mi imamo obimnu saradnju sa Kinom u oblasti energetike i infrastrukture ali smo primetili da je saradnja u oblasti malih i srednjih preduzeća jako zanemarena. Zato smo hteli da kroz jednu platformu objedinimo ono što može da proizvede srpska industrija, uslovno rečeno srednja i mala, i da to ponudimo kineskim potrošačima, zato što je kinesko tržište ogromno tržište i iz dana u dan raste“, rekao je Terzić.

Proizvodi koji su najprodavaniji a koji dolaze iz Srbije su vina, ali i kafa i voćni sokovi.

Roba se šalje brodskim kontejnerima, ali zbog zaliha u Kini jako brzo stiže na adrese kupaca.

„Naravno mi smo prošli rigoroznu kontrolu kineske države, koliko robe ima, šta je na stanju, šta mi možemo da ponudimo i tako dalje. Prvo se Srbija predstavljala 10-15 minuta na prvom programu kineske televizije, gde je zamenik ambasadora pričao o Srbiji. Onda su pokrenuli onlajn prodaju. Mi smo prodali mali kontejner, 12 paleta, negde oko 10 tona Donkafe i to smo prodali za manje od sedam minuta.

Guo Sjao, Nebojšin partner, došao je 1999. godine u Srbiju, a 2017. godine ponovo otišao u Kinu i kako kaže, našao novi put za uvoz srpske robe na kinesko tržište.

„Početi posao je najteže, a kada se počne ide lakše. Čim probaju srpsku robu, Kinezi to vole i taj ukus im odgovara“, rekao je Sjao.

Kako ističe, zadovoljan je trgovinom, a na pitanje šta Kinezi vole najviše od srpske robe, Sjao kaže:

„Kafu. U više gradova smo napravili 12 kafića. To nisu kafići već turističke agencije sa prodavnicama srpske robe i kafe. Zašto je napravljen kafić? Svake godine u Kini potražnja za kafom raste 30 odsto.“

Dva partnera imaju u planu da ove godine otvore još kafića u Kini, ali i da srpski turizam povežu sa trgovinom. Naime, u planu je da kineski turisti dolaze u Srbiju i posećuju mesta na kojima se proizvodi vino, sokovi i njihovi omiljeni proizvodi.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar