U trendu

Zakupci lokala u Nišu moraće da plate kirije za koje ih je Grad proletos oslobodio

Niško Gradsko veće usvojilo je danas predlog odluke koja zakupce gradskih lokala obavezuje da plate kiriju za zakup lokala za april, maj i jun.

Gradski Štab za vanredne situacije u prethodnom sazivu, oslobodio je zakupce obaveze plaćanja zakupa za pomenute mesece kako bi im olakšao poslovanje, uz objašnjenje da su mnogi od lokala u to vreme bili zatvoreni zbog vanrednog stanja.

Sekretar gradskog Sekretarijata za finansije Danijela Spasojević, izjavila je na sednici Gradskog veća da će zakupci moći da izmire svoje obaveze za zakup odjednom u celom iznosu ili na rate počev od 1. decembra do 31. maja naredne godine.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski na jednoj od prethodnih konferencija za novinare istakla je da je rukovodstvo grada konsultovalo pravnu službu i dobilo odgovor da postoji pravni osnov da se odluka prethodnog Gradskog štaba preinači.

Sotirovski je istakla da zakupci za tri meseca treba da uplate kiriju od oko 50 miliona dinara.

„To su ogromna sredstva i grad u ovom trenutku ne može da oslobodi zakupce te obaveze. Mi smo im olakšali time što smo rekli da taj dug mogu da „razvuku“ na nekoliko meseci i da ne plaćaju kamatu“, izjavila je Sotirovski.

Ona je rekla da je odluka doneta u prvoj polovini godine kada se nije znalo koliko će dugo epidemija trajati i koliko će para „odneti“ iz budžeta.

„S obzirom da nam se kasa jako teško i vrlo sporo puni u ovo vreme epidemije, odlučili smo da odluku o oslobadjanju plaćanja zakupa preinačimo“, istakla je Sotirovski.

Prema njenim rečima, odluka je preinačena kada se videlo da u „kasi“ grada ponestaju sredstva, a naročito što trenutno stanje sa epidemijom iziskuje mnoge troškove grada.

„Veliki su troškovi prevoza, dezinfekcije ulica i celog grada, smeštaja i ishrane lekara i medicinskih sestara koji dolaze da opslužuju pacijente u privremenoj kovid bolnici u „Čairu“. Obaveza grada je i plaćanje hrane za pacijente u toj privremenoj bolnici i plaćanje struje za grejanje tog objekta“, izjavila je Sotirovski.

Ona je dodala da postoji čitav spisak obaveza koje grad mora da „pokrije“, dok „finansijskih sredstava nema baš“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar