U trendu

Zaposleni u vrtićima traže poboljšanje materijalnog položaja

Članovi Samostalnog sindikata predškolskog obrazovanja i vaspitanja Srbije predali su danas predstavnicima ministarstva prosvete peticiju kojom traže poboljšanje materijalnog položaja.

Peticiju su potpisali predstavnici tih ustanova iz 70 gradova i opština, a njome se traži da finansiranje predškolskog obrazovanje i vaspitanje bude iz državnog budžeta a ne lokalnih samouprava.

„Godinama već pokušavamo da predškolsko vaspitanje i obrazovanje vratimo u normalne tokove“, rekla je novinarima ispred zgrade ministarstva predsednica tog sindikata Ljiljana Kiković.

Ona je navela i da zaposleni u to oblasti, koja je, kako je rekla, „prva stepenica u obrazovanju“, traže da udju u kompletan sistem obrazovanja.

Prema njenim rečima, to je dugogodišnji problem koji je sačekao i aktuelnog ministra Mladena Šarčevića.

„Nikada nijedan ministar nije ušao u vrtić, sedeo malo i saslušao ljude koji tu rade“, rekla je Ljiljana Kiković.

Ona je navela i da je prvi korak u ispunjavanju njihovih zahteva održavanje sastanka predstavnika ministarstava prosvete, finansija i lokalne samouprave.

Članovi tog sindikata zahtevaju i izmenu Uredbe o koeficijantima za isplatu plata zaposlenima u javnim službama.

U zahtevu za izmenu te uredbe je navedeno da su plate u predškolskim ustanovama ispod nivoa potrošačke korpe za 2016. i da je njihova isplata „neredovna od lokalnih samouprava“.

Zahtev za izmenu uredbe je obrazložen i time što se „ne poštuju odluke vlade o odobrenim povećanjima plata od četiri i šest odsto, čime su zaposleni u predškolskim ustanovama trajno oštećeni u odnosu na druge delatnosti koje pripadaju Ministarstvu prosvete“.

Članovi sindikata rekli su novinarima da očekuju da će, posle predaje peticije, razgovarati i s predstavnicima Ministarstva prosvete s obzirom da ministar ima službenih obaveza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.