U trendu

Zaseda Krizni štab: Da li nas očekuje popuštanje mera uoči praznika

U Palati Srbija, u osam sati počela je sednica Kriznog štaba, a osim što će biti razmatrana trenutna epidemiološka situacija, očekuje se i da će doći do popuštanja mera uoči praznika.

Očekivalo se da će se to desiti na prethodnoj sednici Kriznog štaba, održanoj u petak, međutim, sve je ostalo zatvoreno i proteklog vikenda, a relaksirane su samo mere koje se tiču kulture. Naime, odlučeno je da pozorišta, bioskopi, muzeji i druge institucije kulture mogu da rade do 21 sat.

Na današnjoj sednici bi trebalo da se donese konačna odluka o tome da li će se uoči praznika menjati radno vreme lokala i radnji koji su, u skladu sa aktuelnim merama zatvoreni tokom vikenda, a koji su radnim danima otvoreni do 17 sati.

Danas bi na stolu trebalo da se nađe da radno vreme radnji i tržnih centara bude produženo do 20 sati radnim danima, a vikendom do 14 ili 15 sati. Ovo je za sada najizglednija opcija novog radnog vremena nakon mogućeg popuštanja mera uoči novogodišnjih praznika.

Moguće je da se po istom principu produži radno vreme i uslužnim delatnostima, poput frizera, kozmetičara i slično, ali, za sada, duže radno vreme za ugostiteljske objekte nije opcija.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je u nedelju da medicinski deo Kriznog štaba nije za popuštanje mera, ali da će konačna odluka tek biti doneta.

Dodao je da potencijal virusa polako pada, ali da ne bismo smeli da dozvolimo da se situacija pogorša.

„Medicinski deo Kriznog štaba nije za popuštanje mera, ali videćemo. Što se tiče policijskog časa da li će se sutra razmatrati, medicinski deo je imao preporuku ograničenja kretanja od 19 sati do 05.00, ali za sada nema potrebe za tim. Doček Nove godine na kakav smo navikli sada je nerealan, to bi bila katastrofalna situacija da se zaista desi“, rekao je Kon za RTS.

Broj zaraženih se smanjuje, kaže Kon, a zbog vikenda brojke će verovatno pokazati i manji broj inficiranih, pa će se realnija slika videti u utorak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar