U trendu

Zastave 'Stop femicidu' na zgradama institucija u Beogradu (FOTO)

Zastave „Stop Femicidu“ danas su podignute na zgradama Zaštitnika građana, Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Kuće ljudskih prava i ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Beogradu u okviru kampanje kojom se traži formiranje nezavisnog tela za borbu protiv femicida.

Kampanja „#kojajesledeća“ koju organizuje udruženje FemPlatz i koju je podržalo više od 70 organizacija civilnog društva i međunarodnih institucija, najavila je da će tokom marta na bilbordima u centru Beograda biti podsetnici da je skoro svaki femicid mogao da bude sprečen.

„Osam od 10 žena ubijenih u Srbiji, ubili su njihovi partneri ili drugi članovi porodice. Nasilje prema ženama je najrasprostranjeniji oblik kršenja prava žena u svetu, a femicid je najekstremniji oblik nasilja prema ženama“, dodaje se u saopštenju.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kazao je da se najtežom povredom moralnih i tradicionalnih vrednosti smatra nasilje i ubistvo najslabijih.

„Femicid kao oblik ovakvog ponašanja je u potpunosti mimo tradicionalnih vrednosti našeg naroda i mora biti, kako zakonski sankcionisano, tako i osuđen od strane svih građana, bez obzira na pol, nacionalnu i versku pripadnost“, rekao je Pašalić.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da nijedan zakon, inicijativa ili preporuka ne mogu stati na put femicidu, ali da je „krajnje vreme da se prekine sa praksom da ubijene žene brojimo u medijima“.

„Država mora voditi zvaničnu statistiku koja će omogućiti uvid, analizu ali i utrvđivanje odgovornosti u svim slučajevima femicida. Zato podržavam inicijativu uspostaviljanje mehanizma za praćenje femicida, koji treba da bude efikasan, formiran što pre i sa dovoljno kapaciteta“, navela je poverenica.

Direktorka UN Women Srbija Milana Rikanović ocenila je da je obaveza civilnog sektora da ukazuje nadležnim institucijama na svako rešenje i prostor u kojem može doći do promene.

„Uspostavljanje tela za praćenje femicida nemali je prostor upravo za suštinski korak ka većoj zaštiti i bezbednosti žena jer borba protiv femicida mora biti sistemska“, izjavila je Rikanović.

Programska direktorka FemPlatz-a Kosana Beker navela je da su se u razvijanju modela za uspostavljanje tela za praćenje femicida u Srbiji upravljale rezultatima istraživanja i raspoloživim resursima, kao i da je model zasnovan i na primerima sličnih nezavisnih tela u Hrvatskoj i Gruziji, ali je i prilagođen nacionalnom kontekstu.

„Kampanjom Koja je sledeća, tražimo uspostavljanje ovog tela, čime će se obezbediti prikupljanje podataka o femicidima koji će biti dostupni javnosti i ujedno unaprediti rad institucija i poboljšati sistem zaštite žena od nasilja“, dodala je Beker.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.