U trendu

Zaštićeni svedok u slučaju ubistva Olivera Ivanovića odbio da svedoči jer strahuje za …

Zaštićeni svedok „B1“ odbio je danas da svedoči u slučaju ubistva srpskog političara iz severnog dela Kosovske Mitrovice Olivera Ivanovića, uz obrazloženje da „Srpska lista ugrožava njegov život i život njegove porodice“ i da mu je prećeno iz „srpske policije“.

Kako je danas objavio internet portal Kossev.info pozivajući se na pisanje albanskih medija na Kosovu, svedok B1 u sudnici je rekao da mu je iz srpske policije rečeno da se „tačku po tačku govori o njegovoj glavi'“ i da zbog toga ne može da svedoči.

B1 je ovu izjavu dao na ročištu na kojem su za umešanost u slučaju ubistva Ivanovića optuženi Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara i Silvana Arsović, u saradnji sa odbeglim optuženima Željkom Bojićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem.

Srpska lista je politička partija koja predstavlja Srbe u kosovskom parlamentu i opštinama, dok je jedan od optuženih za umešanost u ubistvo Ivanovića, Milan Radoičić, član ove stranke.

Na početku ročišta, specijalni tužilac Burim Čerkini je pitao svedoka B1 da li ostaje pri izjavi datoj tužilaštvu 2019. godine, ali je on odbio da svedoči navodeći da mu je prećeno.

Povodom ranijeg iskaza datog tužilaštvu, predsedavajući sudskog veća, sudija Valjon Kurtaj, obavestio je anonimnog svedoka da iskaz treba da ponovi i u sudnici, da bi se uveo kao dokaz kako bi druge strane mogle da postavljaju pitanja u vezi sa njim.

Sudija Kurtaj ga je obavestio i da kao svedok ima obavezu da svedoči, dok neizjašnjavanje ili protivljenje svedočenju znači da sud protiv njega mora da preduzme mere, kao što je prvo novčana kazna, a potom i kazna do 30 dana zatvora.

Povodom odbijanja svedoka B1 da da izjavu, specijalni tužilac Čerkini je rekao da će „preduzeti radnje da se ispitaju koje su to ozbiljne pretnje i zastrašivanja koja su svedoka naterala da ne svedoči“.

Sudija Kurtaj je u vezi sa ovim svedokom rekao da će, kao i sa drugim anonimnim svedokom A1, biti održano novo ročište a da će u zapisnicima sa ovih saslušanja njegov identitet biti sakriven, kao i svi delovi gde se on identifikuje.

„Sud vas obaveštava da danas ne znamo konkretne okolnosti u celini, zašto ne svedočite i koji je to razlog ili kakav je rizik sa kojim se suočavate, ali ćemo zakazati ročište na kojem će samo porota i tužilac biti prisutni i obavestićete ga zbog čega vam je prećeno“, rekao je sudija Kurtaj.
Specijalizovana veća Kosova, što je zvaničan naziv tog suda, i sa njim povezano tužilaštvo, uhapsili su pet bivših lidera OVK od 2020. godine. Među njima su bivši predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i bivši predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji.

U rezoluciji koju je PSSE usvojila 2011. godine, Misija Evropske unije na Kosovu se poziva da istraži „ratne zločine i trgovinu organima“ na Kosovu i u Albaniji. Navodi se i da su borci OVK trgovali ljudskim organima zatvorenika, ubijenih Srba i etničkih Albanaca i na Kosovu i u Albaniji.

„Čini se da brojne indicije potvrđuju da su u periodu neposredno posle okončanja oružanog sukoba, pre nego što su međunarodne snage zaista preuzele kontrolu nad regionom i ponovo uspostavile privid zakona i reda, nekim zatvorenicima vađeni organi na klinici na teritoriji Albanije i nošeni u inostranstvo radi transplantacije“, piše u rezoluciji PSSE iz 2011. godine.

Dik Marti je tada naveo da je OVK odgovorna za smrt stotina Srba, Roma i etničkih Albanaca osumnjičenih da su sarađivali sa Srbima tokom rata na Kosovu 1998-1999.

Posle dvoipogodišnje istrage, specijalni tužilac Evropske unije je 2014. godine rekao da postoje „uverljive indicije“ da je do deset zarobljenika ubijeno da bi im organi bili izvađeni i iskorišćeni za ilegalnu trgovinu i prodaju na crnom tržištu tokom rata. Međutim, tužilac EU je rekao da nema dovoljno dokaza da bi bilo ko bio optužen za te zločine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar