Zaštitnik gradjana i Mreža organizacija za decu Srbije potpisali sporazum o saradnji

Zamenica zaštitnika gradjana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović i direktor Mreže organizacija za decu Srbije Saša Stefanović potpisali su danas sporazum kojim se obavezuju da će saradjivati na poboljšanju prava deteta.

„Zaštitnik gradjana kao institucija može da ima zakonodavnu inicijativu ili izmenu normativnog okvira jer imamo mogućnost da pokrećemo postupke, bilo po pritužbama gradjana, bilo po sopstvenoj inicijativi“, rekla je Jelena Stojanović na konferenciji za novinare u zgradi Zaštitnika gradjana.

Stefanović je rekao da postoje odredjena očekivanja od institucije Zaštitnika gradjana, dok svakodnevica upozorava na niz problema poput neophodnosti strateškog plana za razvoj obrazovanja dece, strateškiog plana za zaštitu dece od nasilja koji bi, po njegovom mišljenju, „trebalo da se nadje na dnevnom redu skupštine“.

„Prošlo je trideset godina otkad je naša zemlja ratifikovala prava deteta. Jako je važno da postoji osoba poput Jelene koja će u javnosti štititi dečija prava, kojoj će roditelji i deca moći da se obrate i koja može da udje u institucije i ukaže na propuste kada je reč o pravima deteta“, izjavio je Stefanović.

Kako je rečeno, najveći problemi u toj oblasti u Srbiji su zaštita dece u medijima, uskladjivanje zapošljavanja i roditeljstva, pravo deteta na kulturu i obrazovanja i dostupnost deci kulturnog sadržaja koji im je prilagodjen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.