U trendu

Zašto je cena novog vladinog aviona „državna tajna“?

Vlada Srbije je pre pola godine objavila da je kupila avion ali je prećutala činjenicu da je to urađeno preko računa BIA i da su pod oznakom „strogo poverljivo“ svi podaci o toj transakciji. Tako javnost nije uspela da sazna od koga je i pod kojim uslovima kupljen „embraer 135BJ legacy 600“ serijski broj 14501006, da li je reč o poklonu, kreditnoj liniji, jednokratnoj isplati i po kojoj ceni.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je tačno da je kupovina aviona za najviše državne službenike “državna tajna”, premijerka Ana Brnabić je danas u Čačku izjavila:

– Svaka kupovina aviona za Vladu Srbije nosi oznaku “strogo poverljivo” i to je deo procedure koji postoji u svakoj zemlji.

– Nabavka aviona za Vladu i najviše državne funkcionere je uvek pod tom oznakom upravo zbog osetljivosti te nabavke, bezbednosti vlade i najviših državnih službenika – obrazložila je Brnabićeva.

Međutim, kako prenosi list „Danas“, problem kod ove kupovine je to što se kao prethodni vlasnik aviona vodi brazilska kompanija EMS, ista ona koja je preko mreže različitih firmi kupila Galeniku. Tu informaciju objavio je pre dva dana Insajder a u centar pažnje javnosti ponovo je dospela privatizacija Galenike i spekulacije da su se preko te transakcije izmirivale neke druge obaveze ili dugovi.

Stručnjaci tvrde da se polovni avioni sa tim karakteristikama mogu na svetskom tržištu nabaviti po ceni od oko osam miliona dolara. Koliko ga je naša Vlada platila ili šta je njime platila, još nije poznato.

Na internet stranici Planespotters.net navedeni su podaci o novom Vladinom avionu „embraeru“, proizvedenom pre nešto manje od 12 godina. Prvi vlasnik bila je aviokompanija Sao Conrado Taxi Aereo iz Brazila, od koga ga je u aprilu 2013. kupio EMS, a od oktobra prošle godine vlasnik Republika Srbija. To je treći avion u Vladinoj floti. Prvi je Learjet 31a, star 27 godina i u relativno je dobrom stanju dok se drugi, Falcon 50 star 37 godina često kvario pa je let njim bio neizvestan.

(Tanjug/Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.