U trendu

Zašto se i kada prodaju beogradske apoteke?

BEOGRAD – Najavljena prodaja apoteka koje su u nadležnosti Grada Beograda izazvala je polemike u javnosti o razlozima prodaje, ali i o poslovanju apoteka u državnom vlasništvu, pa tako u Apoteci „Beograd“ kažu da posluju pozitivno i da nisu obavešteni o prodaji, dok u Savezu privatnih apotekara Srbije smatraju da je višak radne snage doveo državne apoteke do „prosjačkog štapa“.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da Grad planira da proda sve objekte iz svoje nadležnosti koji nisu u sistemu gradske komunalne infrastrukture, između ostalog i apotekarske ustanove jer, kako je obrazložio, Grad Beograd, kao i svi moderni gradovi, treba da se bavi onim što pruža građanima, a to je komunalni sistem.

Međutim, još nije jasno kada će ta prodaja početi i šta će ona značiti za zaposlene, za kupce i potrošače.

U okviru mreže Apoteka „Beograd“ trenutno posluje 119 apoteka u svim beogradskim opštinama, a direktorka te ustanove Jasminka Bjeletić je ranije za Tanjug rekla da o prodaji nije obaveštena.

Navela je da sve apoteke funkcionišu zbog dostupnosti zdravstvene zaštite, ali da među njima ima i onih koje su nerentabilne, te da su to, uglavnom, prigradske.

Kada je reč o finansijskim rezultatima, navela je da Apoteka „Beograd“ po tzv. gotovinskom modelu, koji podrazumeva da se obračun vrši 31. decembra, u deficitu, ali da taj minus tri godine unazad pokrivaju iz sredstava suficita iz prethodnih godina.

Kada je reč o obračunskom modelu, koji podrazumeva obračun svih plaćanja i naplata na nivou jedne godine, Bjeletić je kazala da će precizne podatke imati početkom februara, ali da je po informacijama koje trenutno imaju, Apoteka „Beograd“ po tom modelu i 2019. godine poslovala pozitivno.

Dragutin Rajevac iz Saveza privatnih apotekara Srbije se nada će prodaja državnih apoteka u svim gradovima u kojima je planirana biti transparenta i da se neće dogoditi da se ti lokali iskoriste za neku drugu delatnost.

Pri tome on smatra da su državne apoteke imale, kako kaže, ogromnu prednost u odnosu na privatne, kao i najbolje lokacije, ali da su kadrovi koji su ih vodili pokazali nemoć da u poštenoj i fer utakmici sa privatnicima naprave rezultat.

To je po njegovom mišljenju najverovatnije razlog zašto se one prodaju..

Prodaju apoteka Narodna stranka iskoristila je da ponovo kritikuje aktuelnu gradsku vlast, tvrdeći da je glavni cilj toga profit, a ne sigurno snabdevanje građana lekovima.
Predsednik Odbora te stranke za preduzetništvo Vladimir Kovačević smatra da će prodaja Apoteka „Beograd“ za posledicu imati zatvaranje svih neprofitabilnih apoteka u udaljenim delovima grada, te da će socijalno ugroženo stanovništvo i starci morati kilometrima da putuju po lekove.

Sa druge strane, SNS uzvraća da su te kritike „demagoške i licemerne“ i pita da li je tačno da je u vreme dok je gradonačelnik bio Dragan Đilas njegova firma dobijala brojne poslove od Apotekarske ustanove Beograd.

„Da li je tačno da je logotip i promotivne kampanje za Apoteku Beograd radila marketinška firma tadašnjeg gradonačelnika Dragana Đilasa i da li je tačno da je ta ustanova izdvajala ogromne iznose koji su plaćani Đilasovoj firmi“, upitao je zamenik šefa odorničke grupe SNS u Skupštini grada Radoslav Marjanović.

On je, između ostalog, naveo da je Apoteka „Beograd“ primer da su gradske institucije za, kako je rekao, demagoge i licemere iz Saveza za Srbiju uvek bile plen i ništa drugo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)