U trendu

Zavod: Skulptura 'Pobednik' uspešno spuštena sa postamenta na Kalemegdanu

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je da je skulptura „Pobednik“ danas uspešno spuštena sa postolja na Kalemegdanu, odakle će odgovarajućim vozilom biti prevežena u atelje vajara Zorana Kuzmanovića na konzervaciju i restauraciju.

Navodeći da se radovi na tom spomeniku izvode „planiranom dinamikom“, iz zavoda su saopštili da je formiran radni plato oko spomenika kako bi se sprečila oštećenja kamene obloge, dok je na delu uz sam spomenik „pažljivo uklonjen deo kamene obloge kao ibetonska podloga“.

„Zatim su izvedeni radovi na sanaciji temelja spomenika. Postavljeno je osam bušenih šipova, sa prethodnim izvodjenjem dve istražne jame, a potom je izvedena naglavna armirana greda u vidu zatvorenog prstena oko postojećeg temelja. Ovi radovi su izvedeni kako bi se zaustavilo naravnomerno sleganje postojećeg temelja i naginjanje vrha stuba u stranu“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je posle tih radova, postavljena prostorna, cevasta skela, koja se oslanja na prethodno izbetoniranu naglavnu gredu bez oslanjanja na bilo koji deo postolja ili figure.

„Po postavljanju skele izvršeno je endoskopsko snimanje unutrašnjosti figure kroz već postojeće rupe od metaka. Ovim snimanjem je utvrdjeno da se u obe noge nalaze čelične sajle kojom se figura ankerovala za stub“, naveli su iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Podseća se da je spomenik na platou Gornjeg grada Beogradske tvrdjave utvrdjen za kulturno dobro 1992. godine kao i da se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrdjava koje uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.