Završen skup kod Jarka – Šešelj: provocirali vlast, ne Hrvate

Skup Srpske radikalne stranke u Jarku, ispred policijske blokade na putu ka Hrtkovcima nešto posle 11.00 sati, a lider radikala Vojislav Šeselj je poručio da su danas provocirali vlast, ne Hrvate i da nije bilo potrebe za angažovanjem policije.

Niko u Hrtkovcima, ni ljudi, ni imovina nisu bili ugroženi, a radikali su prosto hteli da održe „radikalski đurđevdanski uranak“, rekao je Šešelj brojnim srpskim i hrvatskim novinarima.

Naveo je i da je ovaj njihov skup u Jarku protest i provokacija protiv vlasti, a ne protiv Hrvata.

Šešelj je rekao da su laži i insinuacije sve ono što se priča o skupu 1992. godine, te da i spisak koji se pominje u vezi sa tim uopšte nije on ni pročitao, već jedna devojka.

Tvrdi da se nije ni radilo o spisku koga treba proterati, već o onima koji su napustili Hrtkovce i otišli da služe u „zengama“.

„Nikada niko nije iz Htrkovaca proteran, već je bilo onih koji su zamenili imovinu, sve to overili kod hrvatskih i srpskih vlasti, a sve je rađeno posredstvom Rimokatoličke crkve“, kaže Šešelj.

On je ponovio da bi miting u Hrtkovcima prošao bez ikakvog incidenta, da državi ovo nije trebalo i da se ovde „izblamirala“.

Šešelj je rekao da u samim Hrtkovcima ima 60 članova SRS koji plaćaju članarinu, a ima ih i više, te ponovio da je od kad se vratio iz Haga, dva puta bio u Hrtkovcima u zatvrenom prosotoru i da nije bilo nikakvih incidenata.

Na više pitanja novinara o odnosima sa Hrvatskom i kada će se oni normalizovati, Šešelj je rekao da to nije moguće „sve dok traje okupacija Republike Srpske Krajine“.

„Kada je oslobodimo, onda možemo razgovarati“, poručio je Šešelj.

Šešelja je u Jarku dočekala grupa pristalica SRS sa stranačkim zastavama i obeležjima, i zastavom Velike Srbije,

Skup je protekao bez incidenatra, a propraćen je velikim brojem medija, kako domaćih, tako i onih iz Hrvatske.

Nakon obraćanja novinarima, Šešelj je prišao kordonu policije, na kratko porazgovarao sa njima, izneo da nije ni bilo potrebe da budu tu, i da nikakvih problema u Hrtkovcima ne bi bilo.

Nakon toga lider radikala se odvezao put Beograda, dok se grupa koja je bila sa njim razišla.

Pri kraju skupa pojavio se i predsendik Udruženja porodica otetih i ubijenih na KiM Simo Spasić, koji je juče pozvao Šešelja da ne dolazi u Hrtkovce i „ne ide“ na ruku onima koji su protiv srpskog naroda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.