U trendu

Završena najveća vazduhoplovna vojna vežba nad Balkanom

Najveća vazduhoplovna vojna vežba Balkana „Iniohos 23“, koja je okupila članice NATO, partnere sa Bliskog istoka i prvi put Indiju, završena je nad Grčkom, uz učešće avijacija ukupno deset zemalja.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, paralelno je održana i vežba specijalnih snaga „Orion 23“, uz učešće osam država uključujući Crnu Goru i Severnu Makedoniju, ali planirano učešće srpskih specijalaca je izostalo.

Prema navodima grčkih medija, Srbija je otkazala planirano učešće u ovoj vežbi zbog uzdržanog stava Atine na glasanju u Savetu Evrope a povodom zahteva Kosova za članstvo.

Vežbe „Iniohos 23“ i „Orion 23“ najznačajnije su međunarodne vojne aktivnosti u organizaciji generalštaba oružanih snaga Grčke i imaju redovni godišnji karakter.

„Iniohos 23“ okupio je avijacije zemlje domaćina, Francuske, Španije, SAD, Indije, Italije, Saudijske Arabije, Slovenije, Jordana i Kipra.

„Zvezde vežbe bili su grčki F-16 Vajper, premijerni nastup Indije sa četiri aviona Su-30, saudijski F-15 i Rafali koji su leteli sa grčkim i francuskim obeležjima, piše u tekstu.

„Tokom te vežbe isprobavani su raznovrsni ofanzivni i defanzivni scenariji borbe u vazdušnom prostoru uz razmenu nacionalnih iskustava. Kulminacija vežbe bio je prelet iznad atinskog Akropolja ‘koji simbolizuje međunarodnu saradnju, prijateljstvo i interoperabilnost'“, saopštili su zvaničnici grčkog ratnog vazduhoplovstva.

Paralelno sa vežbama ratnih vazduhoplovstava na zemlji i moru se odvijala vežba „Orion 23“ pod vođstvom novoformirane komande za specijalne operacije oružanih snaga Grčke.

Učestvovali su pripadnici specijalnih snaga vojske zemlje domaćina, SAD, Francuske, Kipra, Austrije, Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore kao i posmatrače iz Izraela i Egipta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.