U trendu

Završena sednica, najvažnija odluka tiče se poreza na imo

BEOGRAD – Najvažnija odluka današnje sednice Skupštine grada Beograda odnosi se na porez na imovinu za 2022. godinu, odnosno na to da nema povećanja, ocenio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavljujući da će sledeća sednica Skupštine grada na kojoj će raspravljati o budžetu za sledeću godinu biti oko 20. decembra.

Vesić je nakon sednice Skupštine grada kazao da prema zakonu, grad Beograd ima pravo da podigne stope poreza za porast cena nekretnine jer porez prati cenu nekretnina.

„U Beogradu su porasle cene nekretnina ove godine u proseku za šest odsto i za toliko je trebalo da bude povećan i porez na imovinu ako bismo pratili slovo zakona. Međutim, mi imamo pravo kao lokalna samouprava da usvojimo određene parametre koji bi to isključili tako da današnja odluka sadrži i član koji kaže da se 2022. neće povećavati porez na imovinu“, kaže Vesić.

Dodaje da oni koji bi trebalo da plate veći porez na imovinu dobiće rešenje na isti iznos kao i ove godine, a oni koji bi trebalo da dobiju manje iznose dobiće rešenja na manje, ukoliko je promenjena cene nekretnine na dole.

Vesić kaže da u predlogu budžeta za sledeću godinu planirano je 700 miliona više od poreza na imovinu, ali da to nije zato što će se povećati porez, već zato što ima više nekretnina na koje se plaća porez.

Zamenik gradonačelnika, kao važne odluke koje su donete na današnjoj sednici, ističe i imenovanje ulica.

„To nisu odluke koje govore samo o imenovanju ulica, već i o našoj nacionalnoj i kulturnoj politici“, kazao je i u tom smislu dodao da je Beograd konačno dobio Obalu jasenovačkih žrtava.

Napominje da je trebalo da prođe od završetka Drugog svetskog rata 76 godina da se Beograd seti da postoje jasenovačke žrtve i da konačno dobijemo obalu.

Pojasnio je da se radu o levoj obali reke Save, od Brankovog mosta do Gazele i dodao da postoji i simbolika što se baš taj deo obale zove po jasenovačkim žrtvama.

Kako kaže, Satro sajmište u narednom periodu biće pretvoreno u Memorijalni centar stradanja Srba, Jevreja, Roma i drugih naroda – antifašista u samom logoru, a sa druge strane reke podiže se i spomenik Diani Budisavljević.

Ulicu u Beogradu dobili su i knez Pavle Karađorđević, princeza Olivera Hrebeljanović, vizantijski carevi – Justinijan I i car Iraklije, kao i ugledni dubrovački Srbi.

Vesić kaže da se radi i na dokazivanju toga da su u Dubrovniku vekovima živeli Srbi, da su bili dubrovačka elita i da postoji neraskidiva veza srpskog Dubrovnika i Srbije.

„Ulice su dobile i žene koje su dale doprinos razvoju srpskog društva. Mi se trudimo da što više žena dobije ulicu. Nažalost, u Beogradu imamo oko šest odsto ulica koje nose ime po ženama, a naš cilj je da makar dupliramo to“, kazao je zamenik gradonačelnika.

Doneta je i odluka da se urede taksi stajališta i stajališta gradskog prevoza koja će omogućiti da se postave toaleti na taksi stajalištima, kao i male prostorije za odmor.

Na sličan način, kaže Vesić, postupiće se i kada su u pitanju vozači autobusa tako da će na većini okretnica biti postavljene mobilne jedinice koje će imati toalete, gde će vozači moći da popiju kafu…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.