U trendu

Završeni četvrti protest i šetnja, gradjani će i dalje tražiti odgovornost za Savamalu

Protest i protestna šetnja Incijative Ne da(vi)mo Beograd zbog rušenja objekata u Savamali, završeni su večeras pred Palatom Srbija, gde je na platou bio postavljen simbol protesta – velika žuta patka.

Organizatori su nakon dvočasovnog protestnog okupljanja i šetnje od Skupštine grada do Palate Srbija, gde je sedište MUP-a, još jednom poslali poruku da će se insistirati na političkoj i krivičnoj odgovornosti gradonačelnika Siniše Malog, ministra policije Nebojše Stefanovića i načelnika Komunalne policije Beograda Nikole Ristića.

„Dok budu rasle laži rašće i patka“, poručili su organizatori i dodali da je cilj protesta da Beograd postane slobodan grad, kao i da će zbog toga biti nastavljena okupljanja dok se svi zahtevi ne ispune.

Dugačka kolona u kojoj je prema procenama bilo oko 20.000 gradjana svih uzrasta, do Palate Srbija došla je preko Brankovog mosta privremeno blokirajući saobraćaj ka Novom Beogradu.

Prema proceni policije, koju je prenela televizija N1, na protestu je bilo 5.000 ljudi.

Protest je prošao bez incidenata, iako su se u jednom trenutku, na početku protestne šetnje, pre ulaska u Terazijski tunel, pojavili i gradjani suprotnog mišljenja koji su nosili parole „Niste ni za patku“ i „Patku dajte ocu a možete i majci“.

Policija je obezbedjivala protest, ali ne i u velikom broju.

Atmosfera ispred Palate Srbija podsećala je na festivalsku, a celim putem mogli su se čuti pištaljke.

Objekti u Hercegovačkoj ulici srušeni su u noći izmedju 24. i 25. aprila, a po izjavama svedoka, bagerima su ih porušili ljudi sa fantomkama, koji su očevice zatvarali u hangar. Policija je gradjane koji su ih zvali u pomoć upućivala na Komunalnu policiju koja nije reagovala.

Gradajni su nosili transparente „Kako smo sistematski uništavani od komplentnih idiota“, „U Malog su kratke noge“ „Beograd na vodi lopovima godi“ i „U potrazi za državom“.

Organizatori, inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“, podsetila je da je prošlo tačno dva meseca otkad su srušeni objekti na uglu Mostarske i Hercegovčke ulice, a da za to još niko nije odgovarao.

„Rušili su, vezivali i maltretirali, dok se policija nije odazivala na pozive građana u pomoć. Ćutali su i zataškavali krivična dela. Lagali da ih nisu počinili. Zatim su priznali da su idioti među njima, ali da to nije ništa strašno, jer su se idioti zaigrali u najboljim namerama“, naveli su prestavnici incijative.

Mandatar za formiranje nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre dvadesetak dana da iza rušenja u Savamali stoje najviši organi gradske vlasti Beograda i da će oni za to snositi odgovornost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar