U trendu

Završetak rekonstrukcije Centralne kule Starog sajmišta 2023. godine

Rekonstrukcija Centralne kule koja se nalazi u okviru Memorijalnog centra Staro sajmište u Beogradu trebalo bi da bude završena 2023. godine, posle čega sledi rekonstrukcija Italijanskog paviljona koji se takodje nalzi u tom kompleksu, izjavila je danas vršiteljka dužnosti direktorka tog Memorijalnog centra Krinka Vidaković Perov.

„Mnogo je lakše izgraditi nešto iz temelja, nego rekonstruisati zgradu koja je propadala 70 godina“, kazala je Krinka Vidaković Perov novinarima na predstavljanju projekta rekonstrukcije u Beogradu.

Ona je rekla da će biti rekonstruisane sve zgrade nekadašnjeg Sajma, koji je na tom prostoru izgradjen 1930-ih godina i nacističkog logora u Drugom svetskom ratu koje su preživele dva bombardovanja 1941. i 1944. godine, a da je Centralna kula, koja je bila centralni objekat Sajma, samo prva u nizu.

„U vreme kada je ovde bio logor, ta kula je bila slika užasa koji se ovde dešavao“, kazala je Vidaković Perov i naglasila da će ona sada biti centralna figura sećanja na taj period.

Dodala je da će Centralna kula biti centralni izložbeni prostor u okviru Memorijalnog centra koji će obuhvatiti sve istorijske namene Starog sajmišta – od sajma, preko logora, do umetničkih ateljea, i objasnila da će Italijanski i Spasićev paviljon biti pretvoreni u muzeje.

Govoreći o brojnim porodicama koje su što legalno, što besprvno živele u kuli i na prostoru Memorijalnog centra, ona je naglasila da će imovinsko pitanje biti pravno rešeno i da Zakon o Memorijalnom centru Staro sajmište iz 2020. godine omogućava eksproprijaciju kao pravno rešenje, ali da se još uvek ne zna da li će to pravo biti iskorišćeno.

V.d. direktorka Memorijalnog centra objasnila je da posle kule sledi projekat za Italijanski paviljon, ali da radovi na tom objektu neće moći da počnu dok se ne isele porodice koje još uvek žive tu, naglašavajući da grad ima problema da im obezbedi smeštaj, jer oni tu žive bespravno.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivera Vučković istakla je da je taj zavod Staro sajmište 1987. godine proglasio spomenikom kulture, ali da radovi počinju tek sada, nakon „višedecenijske nebrige ljudi“.

Objasnila je da projekat rekonstrukcije podrazumeva vraćanje originalnog volumenakta, uklanjanje dodatih objekata, sanaciju tornja, adaptaciju objekta za nove namene,…

Vučkovićeva je naglasila i da će toranj Centralne kule morati da bude u potpunosti uklonjen zbog armature i betona koji su u „izuzetno lošem stanju“, ali da je projektom planirano da bude izgradjen novi koji će biti isti kao originalni, kao i da će biti ugradjen panoramski lift.

Pomoćnica ministra kulture Danijela Vanušić kazala je da je ideja za obeležavanje memorijalnog centra postojala od 80-ih godina prošlog veka, ali da je nacrt zakona izradila Radna grupa ministarstva 2019. godine, od kada su praktično intenzivirani radovi.

Objasnila je da su se susreli sa potpuno zanemarenom situacijom kada su počeli da dolaze na sajmište, ali da je zakonom o memorijalnom centru imovina preneta na državu i da završetak radova na Centralnoj kuli očekuje sledeće godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar