U trendu

Zbog malih boginja desetoro odraslih i osmoro dece u bolnici u Nišu

Zbog komplikacija izazvanih malim boginjama na niškoj Infektivnoj Klinici leči se desetoro ljudi, a osmoro dece je na lečenju na Dečijoj internoj klinici Kliničkog centra u Nišu.

Po rečima lekara, nijedan pacijent s morbilama nije životno ugrožen, iako jedna odrasla osoba ima upalu moždane opne.

Načelnik Intenzivne nege Dečije interne klinike Dejan Milojević izjavio je za agenciju Beta da je kod dece  upala pluća najčešća komplikacija malih boginja i glavni razlog hospitalizovanja.

„Na klinici imamo pacijente svih uzrasta – počev od bebe od 40 dana. Broj obolele dece na lečenju se svakodnevno menja“, rekao je Milojević i dodao da će o vakcinalnom statusu obolelih moći da se pouzdano govori tek naknadno.

Direktor niške Infektivne klinike Miodrag Vrbić kazao je da pacijenti oboleli od morbila imaju uglavnom upalu pluća i digestivne smetnje poput mučnine i dugotrajnog povraćanja, dok laboratorijski nalazi pokazuju oštećenja jetre i pankreasa.

„Veoma bitno je na vreme se javiti lekaru. Pacijentkinja koja je juče preminula na našoj klinici, pre hospitalizovanja imala je par nedelja veoma izražene simptome morbila i u veoma teškom stanju je primljena u bolnicu“, istakao je Vrbić.

On je rekao da bolest počinje nespecifično – gušoboljom, visokom temperaturom, peckanjem u očima.

„Ukoliko je izražena malaksalost, a temperatura izuzetno visoka, i ne može da se spustiti antipireticima koji se obično koriste, obavezno je javiti se lekaru“, naglasio je Vrbić.

Po njegovim rečima, pacijenti koji leče na Klinici za infektivne bolesti, imaju većinom oko 30 godina i vakcinisani su samo jednom dozom MMR vakcine, ali ima i nevakcinisanih, kao i kompletno vakcinisanih pacijenata.

Zbog teške upale pluća izazvane malim boginjama, juče je umrla jedna 21-godišnja Nišlijka, a njena beba stara svega 40 dana takodje je obolela od tog virusnog oboljenja i zbrinuta je na Dečijoj internoj klinici.

Zbog komplikacija izazvanih morbilama, u Nišu je početkom godine umro dvogodišnji dečak.

Do sada je u Nišu registrovano 240 obolelih od malih boginja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)