U trendu

Zbog ptica u Nišu struja nestaje u Leskovcu

Kratkotrajni prekidi struje u severnom delu Leskovca izazivaju ptice, ali nadležni kažu da problem zbog kojeg stradaju električni uredjaji i gase se ulične sijalice na oko 60 odsto teritorije, nije lako rešiv.

Kako je agenciji Beta rečeno u JP „Elektromreža Srbije“ (EMS), do kratkih i učestalih prekida napajanja dolazi zbog kvarova na dalekovodu od Niša do Leskovca, koje je u nadležnosti tog preduzeća.

U dopisu prosledjenom Agenciji Beta, EMS navodi da do prekida na dalekovodu od trafostanice „Niš 2“ do trafostanice kod „Leteksa“ u Leskovcu, odakle se strujom snabdeva 60 posto domaćinstava u Leskovcu, dolazi zbog jata ptica u blizini Niša.

U junu 2016. godine zabeleženo je šest prekida na dalekovodu DV 113/2+113/3 u trajanju od po jednu sekundu, a uzrok većine ispadanja je to što ptice sleću na dalekovod, skupljajići se kod deponije smeća sedam kilometara od TS Niš 2, navodi se u dopisu EMS-a.

Medjutim, u ovom preduzeću navode da je za nestanak struje, pored ptica, kriva i leskovačka Elektrodistribucija, jer nema uredjaje relejne zaštite.

„Zbog toga prilikom prolaznih prekida na bilo kojem od dva dalekovoda, dolazi do prekida u TS Leskovac 4 u trajanju od jedne sekunde“, objašnjava se u dopisu i dodaje da je ta trafostanica u nadležnosti leskovačke Elektrodistribucije.

„Naglašavamo da EMS iz svega gore navedenog ne snosi odgovornost za kratkotrajne prekide napajanja TS Leskovac 4“, navodi se u saopštenju.

Direktor Elektrodistribucije u Leskovcu Dušan Andjelković odbacuje bilo kakvu odgovornost zbog kvarova na dalekovodu kojim gazduje Elektromreža.

„U trafostanici kod ‘Lateksa’ postoji neka vrsta zaštite i u toku je njena modernizacija koja će se završiti do kraja ove ili početkom iduće godine. To nema nikakve veze s kvarovima dalekovoda. EMS je dužna da otkloni kvar“, ističe Andjelković.

Iako se u saopštenju EMS navodi da je do prekida napajanja strujom došlo samo šest puta tokom juna, stanovnici severnog dela Leskovca tvrde da struja više od nedelje svakog dana nestaje po šest puta na sekund, zbog čega se kvare uredjaji.

„Crk’o mi je jedan od dva televizora i lap top. Tužiću nekog, ali ne znam koga. Sada ispada da su ptice odgovorne! Da nije tužno i bezobrazno, bilo bi smešno“, kaže jedan stanovnik Bulevara Nikole Pašića.

Kvarovi na dalekovodu izazvaju i kvarove uličnog osvetljenja, pa tako polovina grada noćima ostaje u mraku, budući da ponovo priključenje jedne po jedne ulice ide otežano.

Za ulično osvetljenje zadužena je leskovačka Direkcija za urbanizam i izgradnju, u kojoj je Beti rečeno da se problem rešava u saradnji sa Elektrodistribucijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.