U trendu

Žbogar: ZSO se ne može nametnuti ni srpskoj ni albanskoj strani

Odlazeći Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar ocenio je danas da i srpska i albanska strana strahuju od formiranja Zajednice opština sa srspkom većinom, koja se kako je rekao, ne može nametnuti ni jednoj ni drugoj strani.

„Jedini način jeste da se sedne za sto i pokuša da se nadje funkcionalno rešenje koje će Kosovo održati funkcionalnim i istovremeno Srbima dati odredjene garancije da mogu da se osećaju dobro i budu integrisani u kosovsko društvo. Mislim da to nije lako, mnogo je lakše pričati o tome nego pregovarati“, rekao je Žbogar za Radio Slobodna Evropa.

On je podsetio i da je Ustavni sud Kosova dao uputstva kako stići do ZSO i poručio da misli da je vreme da se krene napred.

Prema njegovim rečima, Beograd i Priština ulaze u novu fazu dijaloga u kome dve strane treba da se izjasne kako razgovori treba da izgledaju u budućnosti, koja pitanja treba otvoriti i čemu dijalog vodi.

„Mislim da ima potrebe da se dijalog restruktuira i da se pripreme za dijalog sprovedu drugačije. Ono što na Kosovu vidimo jeste jedan skepticizam prema ovom procesu zbog nedostatka transparentnosti u ranijim fazama dijaloga“, rekao je Žbogar i dodao da se radi na tome sa EU da se što više ljudi uključi u dijalog.

Žbogar je ocenio i da „nesposobnost političke elite na Kosovu da postigne saglasnost o strateškim, nacionalnim interesima“ ometa proces evropskih integracija.

„To je za žaljenje i to ne pomaže Kosovu. Istovremeno, to ometa brži napredak Kosova u procesima evrointegracija“, kazao je Žbogar.

Žbogar je ponovio da je dijalog i normalizacija odnosa Kosova i Srbije „uslov za dalji napredak Prištine i Beograda na putu ka EU“, te da se normalizacija odnosa treba smatrati nacionalnim interesom.

„Jasno smo stavili do znanja da je poglavlje 35 za Srbiju upravo namenjeno normalizaciji odnosa sa Kosovom. Takodje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom ima odredbu koja govori o potrebi da Kosovo ostvaruje sporazume i da nastavi dijalog sa Srbijom“, kazao je Žbogar.

Specijalni predstavnik EU naveo je i da je na kosovskim političarima odgovornost za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, te je izrazio nadu da će se poslanici do 1. septembra „ubediti da ga izglasaju“.

„Demarkacija i Asocijacija opština sa srpskom većinom su deo procesa evrointegracija Kosova, a ne suprotno. Ono što ja mislim da ometa ili usporava proce ka EU su socijalno-ekonomska situacija, nezaposlenost i ekonomija, ali i nedostatak vladavine prava“, rekao je Žbogar.

Upitan kada se može očekivati Specijalni sud za ratne zločine OVK, Žbogar je rekao da je Kosovo učnilo sve i da misli da će se to dogoditi do kraja godine.

„Nakon toga, biće formirane Posebne komore i ostaje na tužiocu da podigne optužnice i počne da radi. Sve pripreme sada se vrše na osnovu privremenog sporazuma potpisanog u Holandiji koji je odmah stupio na snagu. Sada regrutujemo predsednika, sudije i ostalo osoblje. Pripreme su u toku i to znači da kada budemo imali zakonsku osnovu, sud može da počne da radi“, zaključio je Žbogar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.