U trendu

Zelena patrola: Završen protest protiv zagadjenja vazduha

U Beogradu je završen protest protiv zagadjenja vazduha a ispred zgrade Vlade gradjani su ostavili zahteve za usvajanje mera protiv zagadjenja vazduha i adekvatnog informisanja javnosti o toj temi.

Učesnici protesta koji je prijavila neformalna grupa gradjana Eko straža okupili su se na platou trga Slavija odakle je kolona krenula niz Nemanjinu do zgrade Vlade.

Kako je saopšteno prisutnim gradjanima obratila se Dragana Djordjević, rukovodilac Centra izuzetnih vrednosti za hemiju i inženjering životne sredine u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

Ona je rekla da je Srbija potpisnica Pariskog sporazuma i prihvatila je da do kraja 2020. godine smanji korišćenje fosilnih goriva za 20 odsto, da poveća za 20 odsto energetsku efikasnost i da za još toliko poveća korišćenje energije iz obnovljivih izvora.

„Ništa od toga nije uradjeno. Uprkos tome, država je ove godine odlučila da gradi još tri termoelektrane na najprljaviji mogući ugalj – lignit. Dakle, u narednom periodu gradjani Srbije će, sa postojećih šest termoelektrana, biti izloženi zagadjenjima iz devet termoelektrana. Vazduh ne prepoznaje administrativne granice tako da mi zagadjujemo i zemlje iz okruženja, koje su u EU i zbog toga će Srbija imati ozbiljne posledice“, istakla je Djordjević.

Bojan Simišić iz „Eko straže“ kao najveći problem gradjana naveo je to što nemaju jasne informacije o zagadjenju, a mnogi ne znaju ni kako da objasne te rezultate, gde da ih traže i šta to znači za zdravlje.

„Cilj je da se gradjani okupe oko ove teme i upute zahtev institucijama da konačno počnu sa rešavanjem problema zagadjenja. Merenja se ne rade gde su stvarno najveća zagadjenja i često se ne mere ona najopasnija, pa je to na neki način obmanjivanje javnosti“ ocenio je Simišić.

Dodao je da aktivisti zahtevaju rešavanje problema zagadjenja vazduha, što je skup i dugotrajan proces, ali je ovaj protest jedan korak u nizu aktivnosti kako bi „naterali“ državu i njene institucije da se odgovorno ponašaju prema zdravlju i kvalitetu života gradjana.

Kako je saopštila „Zelena patrola“ (mobilna grupa za preventivno i brzo ekološko reagovanje), vazduh u brojnim gradovima Srbije poslednjih nekoliko godina je medju najzagadjenijim u svetu, a na zagadjenje vazduha utiče i korišćenje energenata izuzetno slabog kvaliteta gde se zarad finansijskog interesa „ugljarske mafije“ kao ugalj prodaje zapravo jalovina sa velikim procentom gline.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar