U trendu

Zeleni gradovi Srbije: Holandske lale ispred Skupstine grada

BEOGRAD – Glavni urbanista Marko Stojčić i ambasador Holandije u Beogradu Jost Reincens posadili su holandske lale na platou ispred Skupštine grada u okviru promocije projekta „Zeleni gradovi Srbije“.

Stojčić je istakao značaj saradnje Srbije sa holandskim kompanijama i rekao da će 500 posađenih lala u Pionirskom parku uskoro biti prepoznatljiv simbol Beograda.

Poručio je da je jedan od prioriteta za Beograd proširenje zelenih površina i osvrnuo se na pomoć koju nam u tome pružaju holandske kompanije.

„Trenutno najznačajniji projekat u Beogradu je izgradnja i rekonstrukcija Linijskog parka, a holandske kompanije nam daju ideje šta sve od sadržaja zelene infrastrukture može da se nađe u parku. Beograđani će pored uživanja i šetnje u prirodi, imati i viši kvalitet vazduha“, rekao je Stojčić.

Dodao je da je saradnja sa holandskim kompanijama dala ideju da se nastavi dalje razvijanje Linijskog parka do Ade Huje koja će posle izgradnje Linijskog parka postati urbana šuma-park.

Taj obod oko centralne gradske zone koje čine Linijski park i Ada Huja, će drastično uticati u pozitivnom smislu na kvalitet vazduha u Beogradu, a s obzirom da u tom predelu neće biti saobraćaja, smanjiće i zagađenje vazduha motornim vozilima, istakao je Stojčić.

Ambasador Reincens rekao je da je su Vlada i gradovi Srbije svesni koristi od ove saradnje i da imaju ambiciozne ciljeve za unapređenje urbanog zelenila, kao i da bi do 2025. godine najmanje četvrtina urbanih prostora u ovim gradovima trebalo da bude zelena.

„Da bi pomogli u zelenoj transformaciji urbanih područja u Srbiji, holandski javni i privatni sektor su udružili snage i uspostavili partnerstvo za zelene gradove, koje danas zvanično pokrećemo“, rekao je ambasador.

Reincens je istakao da Holandska ambasada i partneri iz konzoricijuma rado dele svoje znanje i iskustvo kako bi učinili gradove u Srbiji još pogodnijim i lepšim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar