U trendu

„Zelenilo” preporučuje kupovinu jelki sa busenom

BEOGRAD – JKP„Zelenilo – Beograd“ preporučuje građanima da za novogodišnje i božicne praznike kupuju jelke sa busenom u cilju zaštite životne sredine i sprečavanja seče mladih stabala četinara, saopštilo je to preduzeće.

Kako se navodi, sugrađani mogu da zasade jelku u svojim dvorištima, ali moraju pažljivo da odaberu mesto za sadnju, jer će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo.

Takođe, dodaju, moraju da vode računa da sadnicu ne posade suviše blizu objekta ili nadzemnih instalacija, jer se na taj način produžava život četinara, a istovremeno, svako ko zasadi stablo posle praznika pomaže da se poveća broj stabala u gradu.

Kako bi se jelka što bolje održala tokom praznika u sobnim uslovima iz preduzeća kažu da mora redovno da se prska i zaliva odstajalom vodom sobne temperature, kao i da se održava umerena vlažnost supstrata.

Kada prođu praznici, navode, drvo ne treba da se odmah iznosi napolje na mesto sadnje, već je potrebno da se obezbedi period prilagodavanja.

„Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili prostoriji koja se ne greje, a potom da se posadi u odgovarajućim uslovima. Sadnja se vrši kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada je spoljna temperatura iznad nule“, navodi se u saopštenju.

Preduzeće zbog praznika u ponudi ima jelke sa busenom u svojim rasadnicima u Beogradu, a njihova cena, kažu, varira u zavisnosti od visine jelke, pa tako jelka visine od jednog do jednog i po metra iznosi 2.000, od dva i po do tri metra 4.000, a iznad tri metra 5.000 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar