U trendu

Zemun dobija Dom za boravak mladih sa smetnjama u razvoju

BEOGRAD – U beogradskoj opštini Zemun biće izgrađen Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju, a radovi bi trebalo da počnu sledeće godine.

Ustanova će se nalaziti kod osnovne škole „Radivoj Popović“, a prostiraće se na 2.000 kvadratnih metara, najavili su danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević, na sastanku u zgradi te opštine.

Stanisavljević je rekla da će ovo biti prvi ovakav dnevni boravak u Zemunu gde za tim, dodala je, postoje velike potrebe dece i mladih sa smetnjama u razvoju, ali i njihovih roditelja.

„Nakon što smo uradili studiju izvodljivosti, koja je pokazala kako treba da izgleda i koje su potrebe za ovakavim dnevnim boravkom, zaključili smo ugovor za urbanistički projekat. Završavamo i građevinski projekat tako da možemo da očekujemo da ćemo sa gradnjom ovog objekta početi sledeće godine“, navela je Stanisavljević.

Istakla je da će objekat imati 2.000 kvadratnih metara i da će biti predviđen za 90 korisnika, te naglasila da će kompletno pokriti potrebe Zemuna ne samo sada, već i u narednom periodu.

Zahvalila je predsedniku opštine Zemun na inicijativi i pomoći kada je u pitanju izgradnja ovakve ustanove.

„Velika zahvalnost predsedniku opštine na tome što smo svi zajedno uspeli da nađemo lokaciju, što završavamo projektovanje i što ćemo sledeće godine početi sa gradnjom ovog objekta“, dodala je Stanisavljević.

Istakla je da je ovo šesti Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju koji će biti izgrađen za šest godina.

„Do sada su kompletno izgrađena četiri takva objekta – u Ovči, Lazarevcu, Sopotu i ustanova ‘Predah’. Ove godine počinje da se gradi u Barajevu, a sledeće godine i u Zemunu“, rekla je Stanisavljević.

Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Zemunu biće izgrađen u blizini osnovne škole „Radivoj Popović“ koja je, podsetio je predsednik te opštine Gavrilo Kovačević, jedna od škola namenjenih za decu sa smetnjama u razvoju.

„Mi iz opštine Zemun nastavićemo da vodimo brigu o deci, posebno na naše sugrađane kojima je potrebna posebna pomoć. Zahvaljujem svim ljudima u sekretarijatu za socizjalnu zaštitu jer bec njihovog anfgažmana ne kažem da ne bi došlo da realizacije ovog projekta, ali svakako je njihovim angažmanom to maksimalno ubrzano“, rekao je Kovačević.

Predsednica udruženja „Evo ruka“ Ana Knežević rekla je da opština Zemun već sedam godina zaredom podržava njihove projekte.

„Majka sam 17-godišnjeg deteta i brinula sam se šta će biti sa njim kada završi školu i kada bude trebalo da krene u dnevni boravak jer su svi prostorni kapaciteti zauzeti. Zato je ovaj projekat za nas veoma značajan, ne samo za decu koja trenutno čekaju već i za onu koja izlaze iz osnovnih i srednjih škola i koja će tek za tri, četiri godine imati dodatnu potrebu za ovakvom podrškom“, rekla je Knežević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.