U trendu

Zemun: Pijaća voda i bezbednost – problem u romskim naseljima

BEOGRAD – Četvrtina domaćinstava u romskim naseljima opštine Zemun nema pijaću vodu, a tamošnje stanovništvo živi sa sniženim osećanjem bezbednosti, pokazali su rezultati istraživanja „Procena bezbednosne situacije u podstandardnim naseljima Gradske opštine Zemun“.

Najveći problem većini stanovnika tih naselja predstavlja nepostojanje kanalizacije ili septičke jame. U takvim naseljima u Zemunu 39 odsto romskih domaćinstava nema pristup kanalizaciji, a najugroženije je naselje Kamendin, gde 77 odsto domova nema priključenje na kanalizacionu mrežu.

U četiri neformalna naselja, gde je obavljeno istraživanju, 95 odsto stanovnika ima struju, 96 odsto grejanje, od čega se 53 odsto greje na čvrsto govrivo, četvrtina poseduje centralno grejanje, a najmanji procenat koristi električno grejanje.

Rezultati istraživanja pokazali su i da su u tim naseljima prisutni bezbednosni rizici, kao i da stanovništvo živi sa sniženim osećanjem bezbednosti.

Većina stanovnika – 91 odsto preko dana se oseća bezbedno, dok za noć taj procenat pada na 71 odsto, 69 odsto stanovnika smatra da je veći deo naselja i ulica bezbedan, dok 59 odsto smatra da je put do škole ili vrtića bezbedan.

Ispitanici su naveli da se u naseljima skupljaju, kako su naveli, „ekstremističke grupe“, te da nakon dolaska iz škole ili vrtića, deca pretežno ostaju kod kuća, kao i da u naselju u velikoj meri postoji porodično nasilje prema ženama i u nešto manjem postotku prema deci.

Stanovnici romskih naselja u Zemunu kao efikasne i visoko voljne da se odazovu na pozive građana ocenjuju službe Hitna pomoć i Vatrogasna služba, dok je policija nešto manje responzivna, 72 odsto, a najmanje responzivan je Centar za socijalni rad sa 59 odsto.

Istraživanje je utvrdilo i da skoro 100 odsto ispitanih stanovnika iz podstandardnih naselja na teritoriji Zemuna nije upoznato sa radom Saveta za bezbednost u Zemunu.

Pravnica u Romskom centru za žene i decu Daje Gordana Marčeta navela je da u 17 opština u Beogradu postoji 147 neformalnih naselja u kojima žive Romi, Aškadi i Egipćani, od kojih se u Zemunu nalazi 10, a u njima živi oko 5.600 ljudi.

„Pored siromaštva i neadekvatnih uslova za stanovanje sa kojima se susreću postoji i izričito negativna predrasuda većinskog stanovništva prema pripadnicima nacionalnih manjina“, kazala je Marčeta i dodala da su predrasude i diskriminacija prisutne i u javnim institucijama i među zaposlenima.

Prema njenim rečima, u četiri naselja, koja su uključena u istraživanje, postoje razlike u bezbednosnim izazovima.

„Vojni put Blok 1 i 2 – najveći problem sa kojim se stanovnici susreću jeste izlivanje kanalizacije tokom kišnih perioda, nedovoljno prostora za dečija igrališta, dok u Kamendinu veći problem predstavlja okupljanje ekstremnih grupa u naselju, rasprostranjenost alkohola, droge, česte krađe, tuče među stanovnicima“, navela je Marčeta.

Dodaje da stanovnici u Kamendinu žive u strahu zbog čega decu nepuštaju da izlaze napolje nakon škole, što stvara utisak izolovanosti.

„U Divljem naselju imamo izražene verske i kulturološke razlike zbog kojih često dolazi do sukoba“, kazala je Marčeta i dodala da i u tom naselju je zabeleženo skupljanje „ekstremističkih grupa“.

Zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Džozef Melot kazao je da su podaci istraživanja važni kako bi se podigla svest o bezbednosti, a sa krajnjim ciljem da se unapredi životni standard celokupne zajednice.

„Zapanjujuć je podatak da u naselju Vojni put čak 97 odsto anketiranih građana misli da u naselju ne postoji bezbedno mesto gde njihova deca mogu da se igraju“, kazao je Melot na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni rezultati.

Prema njegovim rečima, vrednost istraživanja je višestruka, a prvo je to što se fokusirajući na percepciju romske zajednice koja je često marginalizovana ističe i potreba svakog građanina za bezbednošću.

„Ukoliko se prava svih nacionalnih manjina zaista poštuju onda su i prava svih ljudi sigurnija“, kazao je Melot.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 241 ispitanika u četiri naselja u Zemunu – Divlje naselje, Kamendin, Vojni put Blok 1 i Blok 2 i Divlje naselje u Zemun polju, a sproveo ga je Romski centar za žene i decu Daje uz finansijsku podršku Misije OEBS- u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.