U trendu

Zemun: U trci za Časni krst pobedio 15-ogodišnji Stevan

BEOGRAD – Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva danas proslavljaju Bogojavljenje, a za Časni krst plivalo se širom Srbije.

U Zemunu je u tradicionalnoj manifestaciji, u prisustvu patrijarha Irineja, za Časni krst plivalo 242 učesnika, a razdaljinu od 33 metra, koji simbolizuju godine života Isusa Hrista, prvi je preplivao Stevan Stojiljković (15) iz Beograda kojem su uručeni statua Bogojavljenskog plivača i zlatna medalja Svebor Saveza Beograd.

Među plivačima na zemunskom Keju oslobođenja bile su i četiri devojke, a najbrža je bila Jelena Stošić kojoj je, takođe, uručena medalja.

Stojiljković, koji je učenik Sportske gimnazije, rekao je novinarima da mu je velika čast što je plivao za Časni krst i da je prelep osećaj.

„Plivao sam iz ljubavi prema Srbiji“, rekao je Stevan.

Jelena Stošić kaže da je drugi put plivala za Časni krst i ističe da je za nju to pravi telesni i duhovni podvig.

Patrijarh Irinej je blagoslovio učesnike i pokropio ih osvećenom vodom, a oni su pre početka plivanja položili zakletvu bogojavljenskih plivača i poručili da plivaju u „čast Hrista, krsta, Srbije i Kosova i Metohije i pevajući himnu „Bože pravde“ zaplivali za Časni krst.

Patrijarh Irinej je rekao da pravoslavni hrišćani danas slave „preveliki događaj u istoriji našeg spasenja“ i dan kada se naš Gospod i spasitelj objavio svetu kao sin Božiji i Bog u telu ljudskome.

Njegovu pojavu na reci Jordanu potvđuje Gospod rečima „ovo je sin moj ljubljeni, poslušajte ga“. Ovim rečima događajem otkrila nam se najveća tajna u rodu ljudskome, tajna Svete Trojice, a Hristos je jedan od te Trojice, koji je iz prevelike ljubavi došao nama kao čovek želeći i blagosiljajući da mi ljudi budemo ono što je on, kao što je on blagoizvoleo da bude ono što smo mi“, rekao je patrijarh.

Dodao je da je danas svaka reka Jordan i da je Dunav „srpski pravoslavni Jordan“ u kojem se pokazuje blagodat Božija koja se na radost i našu i Božiju izliva nad svima nama.

„Neka nas ta blagodat Božija uvek prati, onda ćemo znati zašto živimo i postojimo i podnosimo mnoge muke i nevolje da bi postali narod i sinovi Božiji“, poručio je patrijarh i zahvalio opštini Zemunu na organitu manifestaciju i građanima koji su se okupili i pokazali jedinstvo u duhu svetome.

Patrijarh je uputio pozdrav srpskoj braći u Crnoj Gori i apel tamošnjim glavarima da se, kako je rekao, ostave onoga što su naumili i poručio im da naše svetinje na KiM i u Crnoj Gore služe crkvi i srpskom pravoslavnom narodu.

„To je naša molba njima, ali i Gospodu da im ne dozvoli da učine ono što su naumili“, poručio je patrijarh.

Ovogodišnja Bogojavljenska trka bila je posvećena junacima sa Košara, a medalja zahvalnosti uručena je pukovniku Ljubinku Đurkoviću koji je komandovao vojni, jedinicama u borbi za Košare 1999. godine.

Pre Bogojavljenske trke na zemunskom Keju oslobođenja, patrijarh Irinej služio je svetu arhijerejsku liturgiju u zemunskom hramu Svetog oca Nikolaja u okviru koje je obavljeno veliko vodoosvećenje, a potom je tradicionalna litija krenula centalnim ulicama krenuti do Dunava, na kej, gde je organizovano tradicionalo plivanje za Časni krst.

Manifestaciji su prisustvovali princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom princezom Katarinom, predsednik oppštine Zemun sa saradnicima, pripadnici Vojske Srbije i Policije, kao i brojni građani.

Organizatori 23. trke za Časni krst su Gradska opština Zemun, Srpska pravoslavna crkvena opština Zemun i SVEBOR Saveza Beograda.

(Tanjug)

Napišite komentar