U trendu

Ženska platforma: Vučić o padu nataliteta govorio 'na neodgovarajući način'

Organizacija „Ženska platforma za razvoj Srbije“ je danas pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ubuduće afirmiše pravo žena da slobodno odlučuju o svom telu, pošto se u utorak, u govoru po polaganju zakletve u Skupštini Srbije, kako je ocenila ta organizacija, „na neodgovarajući način bavio uzrocima pada nataliteta“.

Vučić je „upozorio da ćemo nestati kao narod ako se ne radjaju deca. Pozvao nas je da se, umesto kućnim ljubimcima, posvetimo radjanju dece“, navodi se u saopštenju te organizacije.

„Ženska platforma“ je pdsetila da se od 2014. godine više puta oglašavala povodom sličnih istupa Vlade Srbije, ministara i predsednika, koga su pozvali da u novom mandatu ukaže na važnost rodne ravnopravnosti.

„Iskoristite svoj novi mandat i autoritet da ukažete na važnost rodne ravnopravnosti i dostignutog nivoa reproduktivnih prava žena, na socijalnu pravdu i stvaranje povoljne društvene klime zbog koje će žene i muškarci želeti da radjaju i podižu decu u Srbiji“, stoji u saopštenju.

Organizacija je ocenila i da je povećanje stope radjanja „u najdirektnijoj vezi sa podsticajnim i slobodnim društvenim okruženjem“, kao i s „pravednim politikama, dobro osmišljenim i dostupnim uslugama usmerenim na brigu o zdravlju trudnica, majki i novorodjenčadi, brigu o porodici i deci, eliminaciju nasilja i diskriminacije, kako prema ženama tako i u društvu u celini“, ukazala je „Ženska platforma za razvoj Srbije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar