U trendu

Zgrade Gradske uprave od sada prilagođene OSI

BEOGRAD – Zgrade Gradske uprave u Beogradu od danas će imati lakši pristup za ljude sa oštećenim vidom i sluhom, zahvaljujući taktilnim tablama i indukcionom sistemu koji vrši amplifikaciju, to jest povećanje zvuka.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da je cilj Gradske uprave da bude dostupna svim osobama sa invaliditetom i ukazala na značaj otvaranja prvog Nacionalnog prevodilačkog centra za znakovni jezik u Beogradu, a zahvaljujući kom će gluvim i nagluvim osobama komunikacija biti značajno olakšana.

„To će biti omogućeno pitem video releja i preko tumača za znakovni jezik“, rekla je Stanisavljević na manifestaciji „Moj grad-mesto za sve“, održanoj povodom unapređenja pristupačnosti zgrada Gradske uprave gluvim i nagluvim, slepim i slabovidim osobama.

„Ugrađene su taktilne table koje će pomoći slepim ljudima da pronađu određeni Sekretarijat, ali i pored toga da pronađu informacije koje su im potrebne na toj tabli.Svi nazivi su urađeni na Brajevom pismu kako bi slepi mogli da prepoznaju ono što im je potrebno“, rekla je Stanisavljević ispred Gradske uprave.

Stanisavljević je navela da je procena da u Beogradu živi više od 100.000 osoba sa invaliditetom, a kada su u pitanju gluvi, nagluvi i slepi, kaže, procene su da ih ima oko 25.000 .

Predsednik Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom Goran Šehović kaže da je veoma važno da ustanove i institucije u gradu budu prilagođene njima i istakao da će se na tome radi, kako je rekao, uz pomoć Sekretarijata za socijalnu zaštitu i u drugim beogradskim opštinama.

„U okviru našeg programa imamo veliki broj kulturno- umetničkih i sportsko- rekreativnih aktivnosti, a kroz ovakve projekte mi aktivno podržavamo osobe sa invaliditetom u njihovoj socijalizaciji i unapređenju njihovog položaja“, rekao je Šehović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.