U trendu

Zloupotrebe u Ministarstvu odbrane?

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je danas da je Vojnobezbednosna agencija (VBA) u saradnji sa nadležnim službama otkrila više slučajeva korupcije u oblastima prodaje viškova naoružanja, nabavke naoružanja, zdravstva i rešavanja statusnih pitanja, zbog čega su podnete krivične prijave.

VBA je u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i srodnim službama od početka 2014. godine podnela pet krivičnih prijava i jednu dopunu krivične prijave, kojima je obuhvaćeno ukupno 24 lica i to 11 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i 13 civila, saopšteno je iz ministarstva.

Kako je navedeno, presečena su četiri slučaja korupcije, i to u oblastima prodaje viškova naoružanja, nabavke naoružanja, zdravstva i rešavanja statusnih pitanja. Podnete su četiri krivične prijave i jedna dopuna krivične prijave protiv ukupno 18 lica.

„Nakon prihvatanja krivičnih prijava, nadležno tužilaštvo je donelo naredbe o sprovođenju istraga i očekuje se podizanje optužnica“, piše u saopštenju.

Ministar odbrane doneo je odluku o obustavljanju nabavke medicinskog  materijala, čime je sprečen pokušaj pojedinih lica da bez primene Zakona o javnim nabavkama, po hitnom postupku izvrše navedenu nabavku u vrednosti od 114,5 miliona dinara.

Sprečeni su i pokušaji pojedinih privatnih firmi da kroz nabavke medicinskih uređaja, čija vrednost prevazilazi više stotina miliona dinara, dovedu sebe u privilegovani položaj u odnosu na konkurenciju, dodaju iz ministarstva.

Takođe, organi Vojne policije utvrđuju činjenice o određenom broju lica koji su dobila stanove u takozvanom naselju „Cvećara“, iako su posedovali nekretnine iz vlasništva Vojnostambenog fonda.

U saopštenju je navedeno i da je presečen slučaj krađe mazuta, nakon što je ustanovljeno da je cisterna, inače vlasništvo jednog privatnog preduzeća, koja je duže vreme prevozila mazut za potrebe pojedinih organizacionih sastava Ministarstva odbrane, posedovala skrivenu komoru od oko četiri tone.

U toku je utvrđivanje ukupne štete, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.