U trendu

SSP: Nedostatak skrininga i mamografa neki od uzroka visoke smrtnosti od raka grlića materice

Stranka slobode i pravde (SSP) upozorila je danas da je Srbija peta u Evropi po stopi oboljevanja od raka grlića materice i ocenila da su „nedostatak skrininga i mamografa uz neobaveštenost žena“ neki od glavnih uzroka visoke stope smrtnosti od te bolesti u Srbiji.

U saopštenju povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, predsednica Ženske mreže SSP Ferida Čustović pozvala je „sve kojima su životi važniji od brojeva“ da se pridruže kampanji Evropske asocijacije za rak grlića materice koja kako je dodala, ima za cilj da kroz podizanje svesti žena o toj bolesti i adekvatno opremanje zdravstvenih ustanova sačuva živote žena.

„Svake godine u Srbiji se registruje više od hiljadu žena kojima se dijagnostikuje rak grlića materice. Više od 400 žena godišnje umre od ove maligne bolesti. Ove brojke Srbiju svrstavaju po obolevanju na peto mesto u Evropi. To je zastrašujuće s obzirom da se redovnom kontrolom i skrining metodom ova bolest može pobediti“, navela je Čustović a prenela SSP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar