U trendu

Šta je zabranjeno za vreme izborne tišine, a šta na samom glasačkom mestu

U Srbiji do zatvaranja biračkih mesta u nedelju 17. decembra u 20.00 časova, traje predizborna tišina, što znači da je medijima zabranjeno objavljivanje procene rezultata izbora, javno predstavljanje kandidata i predizbornih programa, pozivanje birača da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene liste, preko medija i na javnim skupovima.

Zabranjena je i funkcionerska kampanja, dakle nije dozvoljeno izveštavanje o aktivnostima funkcionera koji su i kandidati na izborima, sa otvaranja infrastrukturnih radova i objekata.

Dozvoljeno je objaviti informaciju kada su izbori, pozvati ljude da iskoriste pravo glasa, ili objaviti podatatke o izlaznosti.

Kampanja na društvenim mrežama nije regulisana zakonom i ne podleže nikakvim sankcijama ni tokom izborne tišine, stoji na sajtu organizacije CRTA.

Na sam dan glasanja, na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona, foto-aparata i kamera kao i slikanje glasačkog listića.

Listić za glasanje je važeći ako je jedan broj zaokružen, a ostali precrtani, ako je na listiću nešto crtano ili dopisano, ako je na glasačkom listiću birač zaokružio ime i prezime prvog kandidata na izbornoj listi, naziv ili deo naziva izborne liste i uopšte ako je moguće nedvosmisleno utvrditi za koga je birač glasao.

Listić nije važeći ukoliko nije popunjen, ako su zaokružene dve liste, ako je neko zaokružen a onda sve precrtano ili ako je spisak kandidata ceo precrtan.

Da bi ostvario svoje pravo, glasač mora kod sebe da ima važeću ličnu kartu ili pasoš, dok poziv na glasanje nije obavezan.

Izborna mesta zatvaraju se u 20.00 časova, a ako je zbog gužve neko u to vreme zatečen u redu ispred biračkog mesta, i njemu mora biti omogućeno da glasa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar