U trendu

Subotica: Nakon odlaska policije krijumčari se ponovo vraćaju u šume

Gradski odbor Narodne stranke Subotice je povodom nedavnog razgovora ministra policije Bratislava Gašića sa meštanima „Makove sedmice“ u Subotici, upozorio da nakon što policija prikupi krijumčare u šumama, oni se ponovo vraćaju nakon njenog odlaska.

NS je upitala zašto pripadnici policije ne ostaju u šumi bliže granici umesto što imaju punktove ispred šume.

„Uprkos navodnom smanjenju broja migranata, u šumi se sve češće dešavaju oružani okršaji između krijumčara nego ranije“, ocenili su u toj stranci.

Podsećaju da je Subotica nekada bila miran grad, a da je sada jedino područje u Srbiji u čijem se predgradju učestalo puca iz oružja.

Narodna stranka je upitala i da li se slučajevi u kojima taksisti prevoze migrante bez taksi tablica, tretiraju kao prekršaj, ili kao lica koja pomažu krijumčarima.

Istakla je da je na sastanku ministra policije i građana koji je održan u petak, 14. jula, na kom su bili prisutni i predstavnici Narodne stranke, rečeno da se „od građana očekuje da slikaju i snimaju taksiste koji dovode migrante i snabdevaju ih“.

„Smatramo da je to neprihvatljivo jer dovodi gradjane u opasne situacije. Gde su operativna saznanja, doušnici i policija na terenu da dokumentuju ove aktivnosti? Zašto se od nas traži da snimamo i potpisujemo prijave kada je poznato da takvi snimci nisu validni za postupanje suda“, navode u Narodnoj stranci.

NS insistira, kako su istakli, da se krijumčari identifikuju i procesuiraju po zakonima Srbije.

„Smatramo da bezbednost gradjana mora da bude na prvom mestu i apelujemo na nadležne institucije da preduzmu sve potrebne mere kako bi se očuvala javna bezbednost“, zaključuju u toj stranci.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je u razgovaru sa meštanima Mesne zajednice „Makova sedmica“ izjavio da je u poslednja tri meseca 6.278 migranata dislocirano iz Subotice, da se svakodnevno hapse krijumčari i da im se oduzima oružje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.