U trendu

Sud u Beču danas bi trebalo da izrekne presudu bivšem austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu

Sud u Beču danas bi trebalo da izrekne presudu u suđenju bivšem austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu koji je optužen za davanje lažnih izjava tokom parlamentarne istrage o navodnoj korupciji u njegovoj prvoj vladi.

Kurc, nekadašnja zvezda u usponu među konzervativcima u Evropi, podneo je ostavku 2021. godine posle otvaranja odvojene istrage o korupciji i u međuvremenu je napustio politiku.

Međutim, njegova Austrijska narodna partija (OVP) i dalje vodi vladu pod sadašnjim kancelarom Karlom Nehamerom. Partiju čekaju nacionalni izbori ove godine i trenutno je u zaostatku prema procenama anketa.

Kurc je negirao optužbe a preti mu tri godine zatvora ako bude proglašen krivim.

Suđenje otvoreno u oktobru usmereno je na svedočenje bivšeg kancelara u istrazi oko koalcicije koju je vodio od 2017, kada je konzervativna Narodna partija formirala vladu sa ekstremnodesničarskom Slobodarskom partijom Austrije (FPO), do raspada koalicije 2019.

Tužioci optužuju 37-godišnjeg Sebastijana Kurca da je lažno svedočio u junu 2020. oko svoje uloge u formiranju holdinga OeBAG, koji upravlja ulogom države u nekim kompanijama, i imenovanja svog bivšeg bliskog saradnika Tomasa Šmida (Thomas Schmid) na čelo holdinga.

U optužnici koja nije javno objavljena ali u koju je agencija AP imala uvid tužioci se pozivaju na potencijalno inkriminišuće poruke pronađene na Šmidovom telefonu. Šmid koji sarađuje sa tužilaštvom je dao opširno svedočenje.

Kurc je rekao da na istragu utiče politika.

Ovo je prvi put u više od 30 godina da je bivši austrijski kancelar na suđenju.

Kurc je došao na vlast sa antiimigracionom platformom i imao je samo 31 godinu kada je postao vođa Austrijske narodne partije (OVP) i zatim kancelar 2017. godine.

On je raspustio svoju prvu vladu kada se pojavio video koji je pokazao vicekancelara i tadašnjeg vođu Slobodarske partije Hajnca-Kristijana Štrahea kako izgleda da nudi pogodnosti navodnom ruskom investitoru.

Nekoliko meseci kasnije Kurc se vratio na vlast u novoj koaliciji sa ekolozima Zelenim, početkom 2020. godine, ali je podneo ostavku u oktobru 2021. Zeleni su tražili njegovu smenu kada je tužilaštvo objavilo da je pod drugom istragom zbog sumnji o podmićivanju i kršenju poverenja. Kurc negira krivicu i u tom slučaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.