U trendu

Sud u Vašingtonu razmatra da li Tramp ima imunitet za dela dok je bio predsednik

Donald Tramp se danas prvi put posle nekoliko meseci vratio u zgradu Federalnog suda u Vašingtonu jer su njegovi advokati podneli žalbu tvrdeći da kao bivši predsednik SAD ima imunitet i ne može da bude krivično gonjen po optužbi da je planirao nasilno obaranje rezultata izbora 2020. godine.

„Odobravanje krivičnog gonjenja predsednika zbog službenog delovanja bi otvorilo ‘Pandorinu kutiju’ od čega se ova država možda nikada neće oporaviti“, rekao je D. Džon Sauer, Trampov advokat.

Rezultat ovog slučaja će imati velike posledice za veliki krivični postupak protiv Trampa, ali i za šire, do sada nerazmotreno, pravno pitanje da li bivši predsednik može da bude krivično gonjen za dela počinjena dok je bi na dužnosti.

To će takođe verovatno postaviti teren za dalje žalbe pred Vrhovnim sudom SAD koji je prošlog meseca odbio zahtev za razmatranje te teme dok se ne oglasi jedan niži sud, ali bi ipak mogao da se uključi kasnije.

Za specijalnog tužioca Smita i njegov tim od važnosti je da odluka bude doneta brzo jer žele da se slučaj koji je pauziran od kada je podneta žalba, dobije na sudu pre predsedničkih izbora u novembru.

Međutim, Trampovi advokati, pored toga što traže da se slučaj odbaci, nadaju se da će imati koristi od dugotrajnog žalbenog procesa koji bi mogao da odloži suđenje daleko nakon zakazanog datuma početka za 4. mart, i to možda sve do posle izbora.

Ističući važnost za obe strane, Tramp, mogući kandidat opozicionih republikanaca na predsedničkim izborima 2024, prisustvovao je danas sudskim raspravama. To je njegovo prvo pojavljivanje pred sudom u Vašingtonu, jednom od četiri grada u kojima se suočava sa krivičnim gonjenjem i potencijalnim suđenjima, od njegovog suđenja u avgustu.

Tramp je najavio da bi mogao da iskoristi situaciju da sebe prikaže kao žrtvu politizovanog pravosudnog sistema. Iako nema dokaza da je predsednik Džozef Bajden imao bilo kakav uticaj na slučaj, Trampov argument mogao bi da odjekne kod republikanskih glasača.

Bivši predsednici uživaju širok imunitet od tužbi za radnje preduzete u okviru njihovih zvaničnih dužnosti u Beloj kući. Ali pošto nijedan bivši predsednik pre Trampa nikada nije bio optužen, sudovi se nikada ranije nisu bavili pitanjem da li ta zaštita sprečava i krivično gonjenje.

Smitov tim je rekao da predsednici nemaju pravo na apsolutni imunitet i da dela za koja je Tramp optužen nisu zvanične dužnosti predsednika.

„Imunitet od krivičnog gonjenja bio bi posebno opasan tamo gde se, kao ovde, tvrdi da je bivši predsednik učestvovao u kriminalnom ponašanju sa ciljem da poništi rezultate predsedničkih izbora kako bi ostao na funkciji duže od predviđenog roka“, napisao je Smitov tim.

Slučaj se vodi u američkom Apelacionom sudu za okrug D.C. pred sudijama Džej Mišel Čajlds i Florens Pan, obe imenovane od Bajdena, demokrate, i Karen LeKraft Henderson, koju je postavio predsednik Džordž H.V. Buš, republikanac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar